Pikantna zupa z pieczonych warzyw

Ostatnio stawiam na łatwe i szybkie zupy, oparte w całości lub prawie w całości na warzywach. Dzisiejsza lekka zupka powstała na bazie marchewki, cebuli, selera naciowego i pora - upiekłam je wcześniej, dzięki czemu miały wyjątkowo bogaty smak. Oddzielnie ugotowałam ziemniaki i z nimi podałam wcześniej zmiksowaną zupę - doprawioną dość pikantnie. Smakowało lekko i pysznie 😎



Składniki:
4-5 marchewek
1 por (biała część)
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
3 łyżki oleju
ok. 1 - 1,2 l. wody
pieprz cayenne
szczypta tymianku
sól, czarny mielony pieprz
kilka ziemniaków
posiekany koperek
Przygotowanie:
Obieram marchewki i cebulę; łodygi selera obieram z nitek. Warzywa (marchew, cebulę, pora i selera naciowego) przekładam do blaszki z olejem, mieszam by się nim lekko pokryły. Wszystko oprószam solą i pieprzem. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni C i piekę aż marchew będzie prawie miękka. Do garnka wlewam wodę, dodaję upieczone warzywa z piekarnika i gotuję razem ok. 10 minut, a następnie dokładnie wszystko blenduję. Zupę doprawiam solą pieprzem czarnym, cayenne i tymiankiem, dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę wszystko podgrzewam. W czasie pieczenia się warzyw gotuję w osolonej wodzie obrane i pokrojone na małe kawałki ziemniaki. Zupę podaję z ziemniakami, posypaną koperkiem.


                           



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger