Kulki owsiane

Kulki owsiane. Smakołyki z czasów PRL, gdy nasze Mamy starały się zapewnić nam coś oprócz wyrobów czekoladopodobnych. Czasy się zmieniły, ale kulki dalej lubię i robię je co jakiś czas.






Składniki na 13-15 sztuk:
100 g. masła
150 g. cukru
15 g. kakao
3 łyżki wody
3 łyżki mleka
130 g. gładkiego mleka w proszku 
240 g. płatków owsianych 
Przygotowanie:
Masło powoli rozpuszczam w rondelku z wodą, cukrem i kakao, a gdy składniki się połączą dolewam mleko i wszystko mieszam, dalej podgrzewając. Masa powinna być zupełnie gładka. Rondelek zdejmuję z ognia i od razu, do gorącej masy dodaję mleko w proszku. Energicznie mieszam by pozbyć się grudek, a gdy tak się stanie dorzucam płatki owsiane i ponownie dokładnie wszystko mieszam. Z ciepłej masy formuję kulki (duży orzech włoski) i odkładam je do całkowitego przestudzenia.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam ich smak, dla mnie to wspomnienie dzieciństwa i lubię do niego wracać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger