Kulki owsiane

Kulki owsiane. Smakołyki z czasów PRL, gdy nasze Mamy starały się zapewnić nam coś oprócz wyrobów czekoladopodobnych. Czasy się zmieniły, ale kulki dalej lubię i robię je co jakiś czas.






Składniki na 13-15 sztuk:
100 g. masła
150 g. cukru
15 g. kakao
3 łyżki wody
3 łyżki mleka
130 g. gładkiego mleka w proszku 
240 g. płatków owsianych 
Przygotowanie:
Masło powoli rozpuszczam w rondelku z wodą, cukrem i kakao, a gdy składniki się połączą dolewam mleko i wszystko mieszam, dalej podgrzewając. Masa powinna być zupełnie gładka. Rondelek zdejmuję z ognia i od razu, do gorącej masy dodaję mleko w proszku. Energicznie mieszam by pozbyć się grudek, a gdy tak się stanie dorzucam płatki owsiane i ponownie dokładnie wszystko mieszam. Z ciepłej masy formuję kulki (duży orzech włoski) i odkładam je do całkowitego przestudzenia.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam ich smak, dla mnie to wspomnienie dzieciństwa i lubię do niego wracać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger