Kruche ciasto kakaowe z waniliową pianką i z brzoskwiniami

Połączenie kruchego, mocno kakaowego ciasta z delikatną waniliową pianką i soczystymi brzoskwiniami to gwarantowany efekt wizualny i smakowy. Polecam to ciasto na niedzielny lub świąteczny stół!





Składniki na blaszkę 20 x 30 cm (może też być troszkę większa):
Ciasto:
400 g. mąki pszennej
200 g. rozpuszczonego masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany
Pianka:
6 białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1,5 szklanki cukru pudru
2 budynie waniliowe po 40 g. (bez cukru)
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 szklanki oleju 
Dodatkowo:
duża puszka brzoskwiń (700-800 g)
cukier puder do posypania
masło do natłuszczenia blachy
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki mieszam najpierw łyżką, a potem dłonią do połączenia. Ciasto wkładam do zamrażarki na 30-40 minut, lub do lodówki na kilka godzin (ja dzielę je na 4 części i każdą zawijam w torebkę foliową, szybciej się schładza i łatwiej je potem ścierać). 
Połowę schłodzonego ciasta ścieram na grubej tarce na dno natłuszczonej blachy, po czym wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra - dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na 20 minut. Podpieczony spód pozostawiam do przestygnięcia.
Pianka: białka ubijam mikserem na sztywno ze szczyptą soli, po czym ubijając dalej stopniowo dodaję cukier waniliowy oraz cukier puder. Potem, nie przerywając miksowania, dodaję budynie, a na końcu olej (wlewam go cienką strużką). Gdy masa jest jednolita i gładka, wykładam ją na zimny spód. Na warstwie pianki układam kawałki brzoskwiń, wcześniej dobrze odsączonych. Na górę ścieram pozostałą część schłodzonego ciasta, i ponownie wstawiam blachę do piekarnika (dalej 180 stopni). Piekę jeszcze ok. 40-45 minut - warto postawić blachę na innej, by spod nie spiekł się za bardzo. Ostudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.




5 komentarzy:

  1. Świetne ciasto, zapiszę sobie przepis i wypróbuję :) Pozdrawiam, miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem właśnie po zjedzeniu pierwszego kawałka :) Mmmm..... bajka . Pyszne !!!!
    Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A nie mozna piec od razu wszystko bez podpiekania ?

    OdpowiedzUsuń
  4. A ten budynek ma być sypki czy ugotowany

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger