Karkówka duszona z marchewką i pomarańczą

Łączyliście kiedyś wieprzowinę z owocami cytrusowymi? Choć to nietypowy, zapewniam jednak że pyszny duet. Miękkie i soczyste mięso podane z duszonymi warzywami z aromatem pomarańczy. Serdecznie polecam!



Składniki na 2 porcje:
2 kotlety z karkówki wieprzowej
1 cebula
1 duża marchewka
2 pomarańcze
0,5 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Kotlety (można je lekko rozbić) oprószam solą i pieprzem, po czym układam na patelni na rozgrzanym oleju i podsmażam z obu stron na lekki rumiany kolor. Cebulę kroję w kostkę, dorzucam na patelnię - podsmażam do jej zeszklenia. Marchew ścieram na grubej tarce, obraną jedną pomarańczę kroję na kawałki (usuwam pestki, jeśli są). Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę aż mięso trochę zmięknie (w międzyczasie można odrobinę podlewać wszystko wodą). Gdy mięso jest półmiękkie, dolewam sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy, dodaję musztardę i miód, i wstępnie doprawiam wszystko do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne. Duszę do miękkości mięsa, ostatecznie doprawiam. 






3 komentarze:

  1. super propozycja, ja kiedyś robiłam kurczaka w pomarańczach i bardzo nam smakował

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa propozycja. lubię karkówkę i chętnie spróbuję Twój przepos

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger