Deser z kaszy manny pachnący pomarańczami i migdałami

Ten wspaniały deser robi się w kilka minut, a efekt jest taki, że wszyscy będą zachwyceni. Tak naprawdę zrobiłam go dlatego, że umówiłam się z kilkoma koleżankami; gdybym się nie umówiła to by go nie było 😊No i całe szczęście że jest taki ekspresowy, bo tak naprawdę to jedyne na co dziś miałam ochotę to odpoczynek.  Ale na tych kilka minut zdołałam wykrzesać z siebie trochę energii 😄
Deser miał być troszkę inny - robiłyśmy i jadłyśmy go na warsztatach z Sokołowem, wg pomysłu szefa kuchni Sokołowa, Dominika Moskalenki. Wybaczcie Dziewczyny, i Ty, Dominiku, ale z braku składników u mnie uległ modyfikacji. W oryginalnym przepisie kasza jest podana z wiśniami z syropu - tych właśnie nie miałam, więc sięgnęłam po inne owoce. Zrobiłam mus z kiwi, i wzbogaciłam również smak masy z kaszy. Kochani, ten deser jest re-we-la-cyj-ny 😘😘 Improwizacja w kuchni popłaca!

Deser robiły ze mną Kasia z bloga Z Kuchni Do Kuchni, Marzena z bloga Kulinarna Maniusia i Gosia z Daylicooking.







Składniki na 2 porcje:
Masa z kaszy manny:
1 szklanka mleka
3-4 krople esencji migdałowej
5 pełnych łyżek kaszy manny
skórka otarta z 1 pomarańczy
ok. 1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
kilka łyżek naturalnego soku jabłkowego
Mus kiwi:
6 owoców kiwi
Paseczki z pomarańczy:
kilka cieniutkich paseczków skórki ściętych z pomarańczy (bez białego miąższu)
2 łyżki wody
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
listki świeżej mięty do przybrania
Przygotowanie:
Pomarańczę sparzam przez kilka sekund we wrzątku. Odcinam kawałek skórki i tnę go na bardzo cienkie paseczki, a resztę ścieram na tarce z drobnymi oczkami. W małym naczyniu podgrzewam wodę z cukrem, dodaję paseczki skórki i gotuję je kilka minut - woda odparuje a skórka zmięknie i będzie słodka.
W rondelku zagotowuję mleko z cukrem, esencją migdałową i skórką z pomarańczy(zanim wleję mleko, na dno naczynia wlewam  wody; mleko wlewam gdy ta zacznie wrzeć - zapobiega to przypalaniu się mleka). Gdy zaczyna się gotować, wsypuję stopniowo kaszę - nie przerywając mieszania. Podgrzewam wszystko na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż kasza zrobi się zupełnie gęsta. Wtedy zestawiam rondelek z ognia, dodaję masło i mieszam aż się połączy z kaszą. Na koniec dolewam kilka łyżek soku jabłkowego - ma powstać gęsta masa.
Obrane kiwi blenduję na mus (jedno pozostawiam do przybrania, pokrojone w cienkie plasterki). Mus wykładam na dno talerza, na nim układam 3 porcje kaszy uformowane za pomocą dwóch łyżek. Całość przybieram paseczkami skórki, plasterkami kiwi i listkami świeżej mięty.




3 komentarze:

  1. Moniś cudowny deser :-) fajny pomysł z tym kiwi, dziękuje za wspólny czas w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy deser, uwielbiam kiwi i migdały więc na pewno kiedyś spróbuję. Jednak nie przepadam za kaszą manną. Mogę ją zastąpić na przykład ryżem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Delikatny ryż ugotowany na mleku z całą pewnością będzie smakował w tym deserze wspaniale ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger