Blok czekoladowy z żurawiną

Blok czekoladowy to smak z dziecięcych lat, więc wracam do niego z sentymentem 💕



Składniki:
300 g. masła
250 g. cukru (1 szklanka)
50 g. śmietanki 30% (ok. 1/3 szklanki)
200 g. gładkiego mleka w proszku
130 g. suszonej żurawiny
30 g. kakao (2 pełne łyżki)
250 g. herbatników typu petitki
ziarenka z 1 laski wanilii
odrobina wody
Przygotowanie:
Do garnka z grubym dnem wlewam odrobinę wody, wkładam posiekane masło, dodaję cukier i ziarenka wanilii. Podgrzewam aż masło się rozpuści, dodaję kakao i śmietankę. Podgrzewam masę jeszcze kilka minut - powinna być gładka i jednolita (jeśli się rozwarstwia, i oddziela się tłuszcz, dolewam jeszcze odrobinkę wody). Zdejmuję garnek z ognia i do gorącej masy dodaję mleko w proszku, energicznie mieszając by pozbyć się grudek. Jeśli po dodaniu mleka zauważycie, że tłuszcz się lekko oddziela od masy, nie martwicie się, i na to jest łatwy sposób: postawcie garnek z powrotem na ogniu, dolejcie troszkę mleka i energicznie mieszajcie. Masa zrobi się gładka i jednolita. 
Potem dodaję pokruszone herbatniki i żurawinę i jeszcze raz mieszam. Ciepłą masę przekładam do keksówki wyłożonej folią spożywczą, wygładzam powierzchnię. Pozostawiam do przestudzenia, a potem wstawiam do lodówki, by blok stwardniał.





2 komentarze:

  1. Smak dzieciństwa :) z tym, że tu na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja dawno robiłam taki blok, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger