Zupa z warzyw z pieczarkami i mleczkiem kokosowym

Zupa pieczarkowa w zupe艂nie nowym wydaniu 馃槂 Oparta na marchewce i selerze, z dodatkiem mleka kokosowego, z czosnkiem, curry, tymiankiem i pieprzem cayenne. Mi bardzo smakuje!
Do jej przygotowania wykorzysta艂am pozosta艂o艣ci po wyciskaniu soku warzywnego, bo przecie偶 szkoda marnowa膰 tyle dobrodziejstwa.




Sk艂adniki:
ok. 1 szklanki pulpy (warzywa pozosta艂e po wyci艣ni臋ciu soku z po艂owy selera
i 5 marchewek; mo偶na po prostu warzywa zetrze膰 na drobnej tarce, tylko wtedy w mniejszej ilo艣ci, np. 2 marchewki i 1/5 selera)
1 cebula
10-15 niewielkich pieczarek
1 艂y偶ka mas艂a
3 艂y偶ki oleju
0,5 l. wody
mleko kokosowe - ok. 3,4 艂y偶ek
1-2 z膮bki czosnku
szczypta suszonego tymianku
szczypta curry
szczypta pieprzy cayenne
s贸l, 艣wie偶o mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pulp臋 z warzyw (lub starte warzywa) sma偶臋 na ma艣le, mieszaj膮c, a偶 si臋 lekko zez艂oci. Przek艂adam podsma偶one warzywa do garnka z gotuj膮c膮 si臋 wod膮, a na patelni臋 wlewam 1 艂y偶k臋 oleju i podsma偶am do zeszklenia drobniutko posiekan膮 cebul臋. T臋 r贸wnie偶 przek艂adam do garnka. Pieczarki kroj臋 w cienkie plasterki, a potem w s艂upki, sma偶臋 do zez艂ocenia na oleju. Dodaj臋 je do gotuj膮cej si臋 zupy razem z mlekiem kokosowym. Siekam czosnek, wrzucam do garnka, dodaj臋 te偶 po szczypcie curry, pieprzu cayenne i tymianku. Wszystko jeszcze chwil臋 gotuj臋, a na koniec doprawiam sol膮 i 艣wie偶o zmielonym czarnym pieprzem. Zup臋 przed podaniem posypuj臋 posiekan膮 natk膮 pietruszki.








Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz

Dzi臋kuj臋 za odwiedziny :) Je艣li spodoba艂 Ci si臋 przepis, pozostaw komentarz. A mo偶e udost臋pnisz m贸j przepis na fb? - w ten spos贸b docenisz moj膮 prac臋 i pomo偶esz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artyku艂 artyku艂y sponsorowane bu艂eczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - dro偶d偶owe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - r贸偶ne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jab艂eczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przek艂adane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie ciel臋cina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy dr贸b egzotycznie fit ! grzyby impreza jagni臋cina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone kr贸lik kuchnia staropolska likiery i nalewki 艂atwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione M贸j 艣wiat muffinki na grilla na 艣niadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety p膮czki faworki pierogi pizza placki racuchy nale艣niki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sa艂atki schab skrzyde艂ka s艂odko艣ci i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty sur贸wki syropy 艣ledzie 艢wi臋ta: Bo偶e Narodzenie 艢wi臋ta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przek膮ski wafle przek艂adane Warzywa w膮tr贸bka wege w臋dliny wieprzowina wo艂owina wsp贸艂praca-Knorr wsp贸艂praca: Arriba wsp贸艂praca: Basilur Tea wsp贸艂praca: Blaupunkt wsp贸艂praca: Brze艣膰 wsp贸艂praca: Develey Wsp贸艂praca: e-gustus wsp贸艂praca: ekojawo.pl wsp贸艂praca: Eterno wsp贸艂praca: Fabija艅scy wsp贸艂praca: Fasklep.pl wsp贸艂praca: Folwark wsp贸艂praca: Fresano wsp贸艂praca: Ha艅derek wsp贸艂praca: Jelita wieprzowe.pl wsp贸艂praca: K艂os-Pol wsp贸艂praca: kochamoliwe.com wsp贸艂praca: Kuchnie 艢wiata wsp贸艂praca: Lidl wsp贸艂praca: Miody Suszka wsp贸艂praca: Miody Wile艅skich wsp贸艂praca: M艂ynomag wsp贸艂praca: Muke wsp贸艂praca: oliwki hiszpa艅skie wsp贸艂praca: Pi膮tnica wsp贸艂praca: Richmont wsp贸艂praca: Russell Hobbs Polska wsp贸艂praca: SEKO wsp贸艂praca: Skworcu Wsp贸艂praca: SodaStream wsp贸艂praca: Stovit wsp贸艂praca: SYS wsp贸艂praca: Vivio wsp贸艂praca: WOJ-LEN wsp贸艂praca: WSP Spo艂em wsp贸艂praca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger