Schab gotowany (na kanapki)

Gotowany schab to najłatwiejsza domowa wędlina, jaką można sobie wyobrazić. Nie dość że bardzo dobrze smakuje, to jego przygotowanie jest banalnie proste. 


Składniki:
ok. 1 kg schabu wieprzowego
tyle wody by pokryła mięso w garnku
na 1 litr wody mniej więcej 1,5 łyżki soli
1 łyżeczka cukru (użyłam ciemnego)
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Mięso przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję sól, cukier i przyprawy/ Zagotowuję wszystko, po czym zmniejszam ogień i gotuję schab 15 minut. Wyłączam ogień i pozostawiam mięso do całkowitego ostudzenia w garnku, wraz z płynem. Powtarzam jeszcze raz cały proces - podgrzewam, zagotowuję, gotuję 15 minut, pozostawiam do ostudzenia. Mięso po tym czasie jest gotowe do jedzenia.




5 komentarzy:

  1. Czy nie jest twarde???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso jest delikatne, soczyste i dobrze się kroi. Wolę taką wersję niż schab pieczony, który często jest zbyt suchy.

      Usuń
  2. proszę spróbować ugotować w mleku z kminkiem, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię taki sam , ale więcej przypraw /różnych/...po gotowaniu odstawiam na 12 godz. ps. do wody dodaję również 2 łyżki majonezu !!! jest super

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robilam a chciala bym wlasnie taki schabik zrobic,pieklam raz karkowke i wyszla guma wiec przymierzam sie do twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger