Schab gotowany (na kanapki)

Gotowany schab to najłatwiejsza domowa wędlina, jaką można sobie wyobrazić. Nie dość że bardzo dobrze smakuje, to jego przygotowanie jest banalnie proste. 


Składniki:
ok. 1 kg schabu wieprzowego
tyle wody by pokryła mięso w garnku
na 1 litr wody mniej więcej 1,5 łyżki soli
1 łyżeczka cukru (użyłam ciemnego)
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Mięso przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję sól, cukier i przyprawy/ Zagotowuję wszystko, po czym zmniejszam ogień i gotuję schab 15 minut. Wyłączam ogień i pozostawiam mięso do całkowitego ostudzenia w garnku, wraz z płynem. Powtarzam jeszcze raz cały proces - podgrzewam, zagotowuję, gotuję 15 minut, pozostawiam do ostudzenia. Mięso po tym czasie jest gotowe do jedzenia.




6 komentarzy:

  1. Czy nie jest twarde???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso jest delikatne, soczyste i dobrze się kroi. Wolę taką wersję niż schab pieczony, który często jest zbyt suchy.

      Usuń
  2. proszę spróbować ugotować w mleku z kminkiem, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię taki sam , ale więcej przypraw /różnych/...po gotowaniu odstawiam na 12 godz. ps. do wody dodaję również 2 łyżki majonezu !!! jest super

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robilam a chciala bym wlasnie taki schabik zrobic,pieklam raz karkowke i wyszla guma wiec przymierzam sie do twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzień dobry :) Potwierdzam jest super!!!! zdecydowanie lepszy niż pieczony Dałam jedynie mnie soli

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger