Krokiety z kapustą kiszoną i białą kiełbasą

Przygotowałam krokiety z kiszoną kapustą i sporą ilością białej kiełbasy. Są sycące i pysznie smakują z kubkiem czerwonego barszczu.



Składniki:
Ciasto na naleśniki:
3 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
4 jajka rozmiar M
2 pełne szklanka mąki pszennej
duża szczypta soli
6 łyżek oleju
Farsz:
800 g. kapusty kiszonej, niezbyt kwaśnej
600-700 g. białej kiełbasy parzonej
woda do podlewania kapusty
2 duże cebule 
2,3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz do smaku
majeranek
tymianek
Dodatkowo:
jajko do panierowania krokietów
bułka tarta do panierowania krokietów
Przygotowanie:
Farsz: obrane cebule kroję na półplasterki, podsmażam do zeszklenia na oleju. Białą kiełbasę kroję w plastry (lub od razu drobniej, bo docelowo będzie krojona), dorzucam do cebuli i pod przykryciem smażę ok. 5 minut. Kapustę odcedzam, lekko siekam i dorzucam do cebuli z kiełbasą. Smażę na małym ogniu 12-15 minut (pod przykryciem, mieszając), po czym dolewam po troszce wody i duszę aż kapusta będzie zupełnie miękka. Dodaję posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, zioła oraz sól i pieprz do smaku, duszę jeszcze 5 minut. Jeśli kiełbasa była w dużych kawałkach, siekam ją drobno.
Naleśniki: wodę przelewam do wysokiej miski, dodaję sól i jajka, roztrzepuję wszystko rózgą. Stopniowo, ubijając rózga, dodaję mąkę, aż wszytko się połączy, a ciasto będzie lejące i gładkie. Odstawiam miskę na 10 minut, po czym dolewam olej i ponownie ubijam do połączenia. Z tak przygotowanego ciasta smażę cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik wykładam po łyżce farszu, składam boki do środka, a potem roluję, by powstał krokiet.
Krokiety panieruję najpierw w rozmąconym jajku, a potem w bułce tartej. Smażę na średnim ogniu, na oleju, do uzyskania złotego koloru z każdej strony.




1 komentarz:

  1. Ciekawy jest ten dodatek kiełbasy, można już powoli myśleć o wielkanocnym menu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger