Krokiety z kapustą kiszoną i białą kiełbasą

Przygotowałam krokiety z kiszoną kapustą i sporą ilością białej kiełbasy. Są sycące i pysznie smakują z kubkiem czerwonego barszczu.



Składniki:
Ciasto na naleśniki:
3 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
4 jajka rozmiar M
2 pełne szklanka mąki pszennej
duża szczypta soli
6 łyżek oleju
Farsz:
800 g. kapusty kiszonej, niezbyt kwaśnej
600-700 g. białej kiełbasy parzonej
woda do podlewania kapusty
2 duże cebule 
2,3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
sól, pieprz do smaku
majeranek
tymianek
Dodatkowo:
jajko do panierowania krokietów
bułka tarta do panierowania krokietów
Przygotowanie:
Farsz: obrane cebule kroję na półplasterki, podsmażam do zeszklenia na oleju. Białą kiełbasę kroję w plastry (lub od razu drobniej, bo docelowo będzie krojona), dorzucam do cebuli i pod przykryciem smażę ok. 5 minut. Kapustę odcedzam, lekko siekam i dorzucam do cebuli z kiełbasą. Smażę na małym ogniu 12-15 minut (pod przykryciem, mieszając), po czym dolewam po troszce wody i duszę aż kapusta będzie zupełnie miękka. Dodaję posiekany czosnek, koncentrat pomidorowy, zioła oraz sól i pieprz do smaku, duszę jeszcze 5 minut. Jeśli kiełbasa była w dużych kawałkach, siekam ją drobno.
Naleśniki: wodę przelewam do wysokiej miski, dodaję sól i jajka, roztrzepuję wszystko rózgą. Stopniowo, ubijając rózga, dodaję mąkę, aż wszytko się połączy, a ciasto będzie lejące i gładkie. Odstawiam miskę na 10 minut, po czym dolewam olej i ponownie ubijam do połączenia. Z tak przygotowanego ciasta smażę cienkie naleśniki.
Na każdy naleśnik wykładam po łyżce farszu, składam boki do środka, a potem roluję, by powstał krokiet.
Krokiety panieruję najpierw w rozmąconym jajku, a potem w bułce tartej. Smażę na średnim ogniu, na oleju, do uzyskania złotego koloru z każdej strony.



1 komentarz:

  1. Ciekawy jest ten dodatek kiełbasy, można już powoli myśleć o wielkanocnym menu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger