Klopsiki z kaparami w zalewie octowej

Z mięsa połączonego z pikantnymi filecikami anchois i kaparami usmażyłam niewielkie klopsiki, i zalałam je octową marynatą. Po 1-2 dniach są idealne do jedzenia, i naprawdę pyszne. 

Polecam też: marynowane klopsiki z szynki.



Składniki:
Klopsiki:
0,5 kg podgardla wieprzowego
0,5 kg karkówki wieprzowej
40 g. kaparów
mały słoiczek filetów anchois
3 jajka
ok. 3/4 szklanki wody 
mąka do oprószenia
sól, pieprz
olej do smażenia
Zalewa proporcje
1 litr wody
0,5 szklanki octu 10%
2 łyżki cukru (użyłam ciemnego)
1,5 łyżki soli
15 ziaren ziela angielskiego

3-4 liście laurowe
Przygotowanie:
Mięso mielę w maszynce o cienkich oczkach. Przekładam masę do dużego naczynia, dodaję kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiam co najmniej 10 minut, po czym formuję małej wielkości pulpety (mniej więcej jak orzech włoski). Oprószam je mąką, po czym smażę je z każdej strony na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Zimne klopsiki układam w słoikach.
Zalewa: zagotowuję wodę z solą, cukrem i przyprawami, zmniejszam ogień i gotuję 5 minut pod przykryciem. Wyłączam ogień, wlewam ocet. Gorącą zalewą wypełniam słoiki z klopsikami. Mocno zakręcam i odstawiam do przestudzenia. Przechowuję w lodówce.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger