Deser jabłkowy z chia (fit)

Lekki i pyszny deser o wyrazistym, jabłkowym smaku, z nutą kokosa. 





Składniki na 3 porcje:
5 łyżek nasion chia
do 1,5 szklanki soku jabłkowego (100% sok)
2,3 duże jabłka, użyłam odmiany Cortland ze względu na fakt, że miąższ tych jabłek nie ciemnieje po przekrojeniu
2-3 łyżki soku z cytryny
mleko kokosowe lub inne
Dodatkowo można użyć:
-cynamonu
-startej czekolady
Przygotowanie
Nasiona chia zalewam szklanką soku jabłkowego, dokładnie mieszam  i odstawiam na 35-40 minut. W międzyczasie kontroluję wchłanianie soku, dolewając go w razie potrzeby. Nasiona powinny stać się bardzo napęczniałe. Namoczone w soku nasiona łączę z mlekiem kokosowym (u mnie ok. 3/4 szklanki), dokładnie mieszam. Masa powinna być gęsta, jak np. budyń. Przekładam ją do szklanych naczyń.
Obrane jabłka pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w niewielką kostkę, wykładam na blachę, spryskuję sokiem z cytryny. Piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 220 stopni, by zrobiły się miękkie - nie powinny się rozpadać. Jabłka wyjmuję z piekarnika by przestygły, po czym wykładam na masę z chia. Każdy deser ozdabiam listkami mięty; można też oprószyć jabłka cynamonem lub startą czekoladą. Przechowuję w lodówce, szczelnie przykryte folią spożywczą. Deser powinien być zjedzony w dniu przygotowania.




1 komentarz:

  1. Ale wspaniale wygląda!! Na pewno wypróbuję bo uwielbiam takie deserki.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger