Deser jabłkowy z chia (fit)

Lekki i pyszny deser o wyrazistym, jabłkowym smaku, z nutą kokosa. 





Składniki na 3 porcje:
5 łyżek nasion chia
do 1,5 szklanki soku jabłkowego (100% sok)
2,3 duże jabłka, użyłam odmiany Cortland ze względu na fakt, że miąższ tych jabłek nie ciemnieje po przekrojeniu
2-3 łyżki soku z cytryny
mleko kokosowe lub inne
Dodatkowo można użyć:
-cynamonu
-startej czekolady
Przygotowanie
Nasiona chia zalewam szklanką soku jabłkowego, dokładnie mieszam  i odstawiam na 35-40 minut. W międzyczasie kontroluję wchłanianie soku, dolewając go w razie potrzeby. Nasiona powinny stać się bardzo napęczniałe. Namoczone w soku nasiona łączę z mlekiem kokosowym (u mnie ok. 3/4 szklanki), dokładnie mieszam. Masa powinna być gęsta, jak np. budyń. Przekładam ją do szklanych naczyń.
Obrane jabłka pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w niewielką kostkę, wykładam na blachę, spryskuję sokiem z cytryny. Piekę przez ok. 25 minut w temperaturze 220 stopni, by zrobiły się miękkie - nie powinny się rozpadać. Jabłka wyjmuję z piekarnika by przestygły, po czym wykładam na masę z chia. Każdy deser ozdabiam listkami mięty; można też oprószyć jabłka cynamonem lub startą czekoladą. Przechowuję w lodówce, szczelnie przykryte folią spożywczą. Deser powinien być zjedzony w dniu przygotowania.




1 komentarz:

  1. Ale wspaniale wygląda!! Na pewno wypróbuję bo uwielbiam takie deserki.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger