Bułki pszenne delikatesowe

Jakoś dawno nie było bułeczek 😄 Dziś ciekawe, zawijane bułeczki pszenne z dodatkiem masła. Będą na kolację!




Składniki na 10 bułek:
500 g. mąki pszennej T550
1 jajko
80 g. masła
1 łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki cukru
30 g. świeżych drożdży
1 szklanka lekko ciepłej wody
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczam w wodzie, dodaję też jajko - roztrzepuję wszystko razem. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól i rozpuszczone (przestudzone) masło. Wlewam wodę z drożdżami i jajkiem i zagniatam ciasto. Gdy składniki się połączą, wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie odstawało od ścianek miski. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 55-60 stopni C (na dnie piekarnika ustawiam miseczkę z gorącą wodą, by zapewnić wilgotność). Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. Wyrośnięte uderzam dłonia, by pozbyć się gazu, po czym dzielę ciasto na 10 części (ok. 85 g. każda). Z każdej części formuję wałek długości ok. 30 cm. Zwijam bułeczki, jak na zdjęciach, lub formuję kulki. Przygotowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem,  i ponownie wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 55-60 stopni C - na 15 minut, do napuszenia. Wyrośnięte smaruję mlekiem. Piekę przez ok. 20-25 minut w temperaturze 225 stopni C.


                         

                         



5 komentarzy:

  1. Bułeczki wyglądają wyśmienicie upiekę je jak przyjadą moje kochane wnuki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułki są przepyszne :) moja córcia powiedziała , że wyśmienite i zjadła dwie :) a to taki mały niejadek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ciasto musi w piekarniku wyrastać czy może w ciepłe poprostu wyrosnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może rosnąć zwyczajnie, w ciepłym miejscu. Ja po prostu w ten sposób trochę przyspieszam ten proces.

      Usuń
  4. Są to moje ulubione bułeczki pamiętam jak moja mama codziennie rano piekła je na śniadanie. Dodatkowo dodawała jeszcze, szałwii lekarskiej, co jeszcze bardziej zachęcało mnie do skosztowania tych pyzatych bułeczek.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger