Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Pyszne bułeczki przygotowane na bazie ciasta, które jest idealne do upieczenia chałki. Ciasto po upieczeniu jest bardzo puszyste i delikatne, słodko-słone, i cudownie smakuje z kruszonką. Namawiam Was do ich zrobienia,  są wspaniałe 😃





Składniki:
1 kg mąki pszennej T 500 lub 550 plus trochę do podsypania
100 g. drobnego cukru do wypieków
3 jajka w temperaturze pokojowej
3 żółtka w temperaturze pokojowej
120 g. masła w temperaturze pokojowej 
20 g. soli
25 g. świeżych drożdży
50 g. mleka w proszku 
0,4 l. wody
Kruszonka:
100 g. masła
100 g. cukru kryształ
ok. 80-90 g. mąki pszennej
Dodatkowo:
jajko do posmarowania bułek 
szczypta soli
odrobina wody
Przygotowanie:
Bułeczki: drożdże wkruszam do wody i mieszam, żeby się dokładnie rozpuściły. Mąkę przesiewam do miski, dodaję pozostałe składniki (masło posiekane), dolewam wodę z drożdżami i dokładnie mieszam dłonią, by wszystko się połączyło. Jeśli ciasto bardzo klei się do rąk, dosypuję trochę mąki. Wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut (ma odstawać od dłoni i ścianek miski), po czym podsypuję miskę mąką, układam wyrobione ciasto i przykrywam ściereczką. Odstawiam w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Następnie lekko uderzam dłonią by je odgazować. Przekładam na stolnicę (również oprószoną mąką), dzielę na równe porcje (ok. 70-75 g). Z każdej porcji ciasta formuję wałek długości ok. 30 cm. Formuję bułeczki wg zdjęć poniżej (robiłam je przy okazji bułek pszennych, ale zasada jest ta sama) - lub po prostu formuję okrągłe bułeczki 😄 Bułeczki układam na wyłożonej papierem blasze, smaruję je jajkiem rozbełtanym z wodą i solą, i odstawiam w ciepłe miejsce na 15-20 minut, do napuszenia. Gdy podrosną, jeszcze raz smaruję je jajkiem.
Kruszonka: w palcach rozcieram wszystkie składniki, aż się połączą. Gotową kruszonką posypuję wyrośnięte bułki.
Napuszone, posypane kruszonką bułki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) i piekę ok. 15-18 minut.

                         





3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie bułeczki na śniadanie, są idealne z masłem i dżemem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...wspaniale , robilam juz kilka razy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger