Zupa z batatów i marchewki z chipsami

Wczoraj byłam w Warszawie, na warsztatach  organizowanych przez Ramę Smaż jak szef kuchni, prowadzonych przez Pascala Brodnickiego. Relacja z warsztatów na pewno jeszcze będzie; na razie - jak to ja - zacznę od jednej z potraw, które gotowaliśmy. 
Wspaniałą, bardzo kremową zupę z batatów, z marchewką, cebulą i mlekiem kokosowym zjedliśmy z chipsami - również z batatów. Zapewniam, że taki posiłek Was rozgrzeje! Zupę robi się szybko, wystarczy jakieś 40 minut na przygotowanie całości. Chipsy przygotowałam na patelni grillowej, choć na warsztatach były pieczone w piekarniku (przypuszczam, że tak jak i mi, nie zechce się Wam włączać piekarnika dla kilku plasterków słodkiego ziemniaka; chyba że przygotujecie większą porcję, bo są bardzo, bardzo smaczne).




Składniki:
3 średniej wielkości bataty
1 duża cebula
2 spore marchewki
2 ząbki czosnku
0,5 l. mleka kokosowego
sól, pieprz
szczypta mielonej chili
1-2 łyżki curry
sok z połowy pomarańczy
kilka łyżek Ramy Smaż jak szef kuchni
Dodatkowo:
1 batat na chipsy
odrobina oleju
szczypta curry, soli i pieprzu
natka pietruszki lub kolendra do przybrania
czerwony pieprz lub jak u mnie drobniutko posiekana chili do przybrania
ocet balsamico
Przygotowanie:
Obieram warzywa; wszystkie kroję w niewielką kostkę. Rozgrzewam garnek z grubym dnem wlewam Ramę Smaż jak szef kuchni. Czekam aż znikną bąbelki (to oznacza, że jest właściwa temperatura do smażenia) i wrzucam cebulę. Leciutko ją solę, po czym smażę aż się leciutko zezłoci (bardzo lekko). Dorzucam pokrojoną marchew oraz bataty i smażę 7-8 minut, mieszając - aż zmiękną. Dolewam mleko kokosowe, zmniejszam ogień i przykrywam garnek. Gotuję ok. 5 minut, by warzywa ostatecznie zmiękły. Dokładnie blenduję zupę, na gładki krem. Jeśli jest bardzo gęsta, dolewam trochę mleka (może być zwykłe). Dolewam sok z pomarańczy, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chili do smaku, doprawiam zupę solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotowuję chipsy: obieram batata i kroję wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzewam patelnię grillową. Plasterki smaruję olejem (pędzelkiem) i układam na patelni. Smażę je, przewracając, i uważając żeby się nie spaliły. Najpierw powinny zmięknąć, a potem będzie widać, że zaczną się delikatnie wysuszać. Przed końcem smażenia delikatnie posypuję je (jeszcze na patelni) przyprawami. 
Gorącą zupę podaję z chipsami, natką pietruszki, kilkoma kroplami balsamico i posiekaną papryczką chili.


                             

                            

                            


                            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger