Zupa z batatów i marchewki z chipsami

Wczoraj byłam w Warszawie, na warsztatach  organizowanych przez Ramę Smaż jak szef kuchni, prowadzonych przez Pascala Brodnickiego. Relacja z warsztatów na pewno jeszcze będzie; na razie - jak to ja - zacznę od jednej z potraw, które gotowaliśmy. 
Wspaniałą, bardzo kremową zupę z batatów, z marchewką, cebulą i mlekiem kokosowym zjedliśmy z chipsami - również z batatów. Zapewniam, że taki posiłek Was rozgrzeje! Zupę robi się szybko, wystarczy jakieś 40 minut na przygotowanie całości. Chipsy przygotowałam na patelni grillowej, choć na warsztatach były pieczone w piekarniku (przypuszczam, że tak jak i mi, nie zechce się Wam włączać piekarnika dla kilku plasterków słodkiego ziemniaka; chyba że przygotujecie większą porcję, bo są bardzo, bardzo smaczne).




Składniki:
3 średniej wielkości bataty
1 duża cebula
2 spore marchewki
2 ząbki czosnku
0,5 l. mleka kokosowego
sól, pieprz
szczypta mielonej chili
1-2 łyżki curry
sok z połowy pomarańczy
kilka łyżek Ramy Smaż jak szef kuchni
Dodatkowo:
1 batat na chipsy
odrobina oleju
szczypta curry, soli i pieprzu
natka pietruszki lub kolendra do przybrania
czerwony pieprz lub jak u mnie drobniutko posiekana chili do przybrania
ocet balsamico
Przygotowanie:
Obieram warzywa; wszystkie kroję w niewielką kostkę. Rozgrzewam garnek z grubym dnem wlewam Ramę Smaż jak szef kuchni. Czekam aż znikną bąbelki (to oznacza, że jest właściwa temperatura do smażenia) i wrzucam cebulę. Leciutko ją solę, po czym smażę aż się leciutko zezłoci (bardzo lekko). Dorzucam pokrojoną marchew oraz bataty i smażę 7-8 minut, mieszając - aż zmiękną. Dolewam mleko kokosowe, zmniejszam ogień i przykrywam garnek. Gotuję ok. 5 minut, by warzywa ostatecznie zmiękły. Dokładnie blenduję zupę, na gładki krem. Jeśli jest bardzo gęsta, dolewam trochę mleka (może być zwykłe). Dolewam sok z pomarańczy, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chili do smaku, doprawiam zupę solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotowuję chipsy: obieram batata i kroję wzdłuż na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzewam patelnię grillową. Plasterki smaruję olejem (pędzelkiem) i układam na patelni. Smażę je, przewracając, i uważając żeby się nie spaliły. Najpierw powinny zmięknąć, a potem będzie widać, że zaczną się delikatnie wysuszać. Przed końcem smażenia delikatnie posypuję je (jeszcze na patelni) przyprawami. 
Gorącą zupę podaję z chipsami, natką pietruszki, kilkoma kroplami balsamico i posiekaną papryczką chili.


                             

                            

                            


                            

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger