Zupa warzywna z kminkiem, podana z kostką ziemniaczaną

Nic mi chyba tak ostatnio nie smakuje jak zupy, więc gotuję je prawie codziennie. Po zupie z imbirem, chili i kurczakiem dziś przyszedł czas na wspaniałą zupę w 100% warzywną, a mimo to tak bogatą w smaku, że nie zamieniłabym jej dziś na nic innego. Od razu mówię, że jeśli ktoś nie lubi kminku, to po prostu niech go nie dodaje - zwłaszcza że zupa jest nim doprawiana w zupełnie końcowej fazie, kminek można zamienić na inny wyrazisty smak (czosnek? curry? zioła prowansalskie?)




Składniki:
Zupa:
3 szklanki wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 por
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
3 duże ziemniaki
1 spora marchew
kawałek selera
3-4 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
sól, pieprz
Kostka ziemniaczana:
kilka dużych ziemniaków
sól, pieprz do smaku
szczypta ulubionych ziół (lub szczypta słodkiej mielonej papryki)
1-2 łyżki oleju
Dodatkowo:
1-2 łyżeczki kminku
koperek do posypania
Przygotowanie:
W garnku podgrzewam wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Pora dokładnie myję a potem kroję wzdłuż na pół, a potem na cienkie plasterki(odrzucam ciemnozieloną część) i przekładam go na patelnię z lekko rozgrzanym olejem (1-2 łyżki). Dodaję też pokrojoną w małą kostkę cebulę, oraz szczyptę soli, przykrywam patelnię i smażę aż cebula i por lekko się zezłocą. Przekładam warzywa do garnka z gotującą się wodą. Na patelnię wlewam ponownie troszkę oleju i wrzucam pokrojone w małą kostkę ziemniaki, marchew i selera. Lekko je solę i przykrywam patelnię - smażę ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia się warzyw. Podsmażone też przekładam do garnka. Gotuję wszytko, aż warzywa będą mięciutkie. Wtedy wyjmuję ziele angielskie i liście laurowe, dodaję ząbek czosnku (posiekany) i blenduję zupę na gładki krem (niezbyt gęsty). Doprawiam ją do smaku solą i pieprzem.
Na małej suchej patelni podprażam kminek - do momentu, gdy zacznie strzelać i wyskakiwać z patelni. Dodaję go do zupy, jeszcze chwilkę podgrzewam razem.
W międzyczasie przygotowuję kostkę ziemniaczaną: obrane ziemniaki kroję w niewielką, równą kostkę, przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, smażę mieszając by się równomiernie rumieniły. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, doprawiam je solą, pieprzem i ziołami. Są gotowe, gdy są rumiane z zewnątrz, a miękkie w środku.
Zupę podaję nakładając na część talerza kostkę ziemniaczaną, a wolne miejsce wypełniam zupą, całość ozdabiam koperkiem i od razu podaję.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger