Ziemniaki pieczone w słupkach, z masłem i śmietanką

Wiem, że kochacie pieczone ziemniaki. Ja też je kocham. Gdy się je odpowiednio przyprawi, można z nich wyczarować prawdziwe cuda kulinarne, zachwycające smakiem i po prostu uzależniające 😉. Okazuje się też, że czasami najprostsze pomysły mogą być najbardziej trafione! Mnie się to dziś przydarzyło, i bardzo mi się podoba efekt. Ponacinałam ziemniaki, przyprawiłam je ziołami; użyłam też odrobiny masła i słodkiej śmietanki, by były jeszcze delikatniejsze. Wyszło z tego coś cudownego!
Aha, i nie martwcie się, jeśli chcecie przygotować większą porcję, a nie macie tylu pojedynczych naczyń. Można po prostu ułożyć ziemniaki w jednej większej formie.



Składniki:
spore ziemniaki
sól
pieprz
zioła prowansalskie, majeranek, tymianek lub inne, które lubicie
masło
słodka śmietanka
Ewentualnie
tarty żółty ser
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, lekko ścinam u podstawy by były stabilne i nacinam nożem z góry na dół w słupki, zostawiając na dole nieprzeciętą cześć. Foremki smaruję obficie masłem, dno każdej oprószam lekko solą, wstawiam ziemniaki. Rozchylając przecięcia oprószam je sola, pieprzem i ziołami. Wlewam po 2-3 łyżeczki śmietanki, układam też kawałeczki masła. Każdą foremkę zawijam w folię aluminiową i piekę przez ok. 35 minut w 195 stopniach. Potem zdejmuję folię i piekę jeszcze chwilę do zrumienienia. Można je też pod koniec pieczenia posypać serem.


                            




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger