Surówka z czerwonej cebuli

Zwłaszcza teraz, zimą, warto ją od czasu do czasu przygotować. Jest pełna witamin (B1, B2, B3, B5, B6, E, C), ma właściwości bakteriobójcze, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiega tworzeniu się zakrzepów, a istniejące - rozpuszcza. Cudowne i dobroczynne warzywo, prawda? Jest też o wiele mniej ostra niż biała cebula, co dla niektórych może być bardzo ważne. 
Pomimo, że poddana obróbce cieplnej też zachowuje sporo dobroczynnych wartości, moim zdaniem lepiej jeść ją na surowo. Wspaniale smakuje jako dodatek do sałatek, ale można też przygotować z niej surówkę - z natką pietruszki, odrobiną jogurtu i olejem lnianym będzie prawdziwym dobrodziejstwem dla naszego organizmu!
Dziś przygotowałam ją jako dodatek do pieczonych ziemniaków - spełniła tak naprawdę rolę salsy, dodając daniu cudownej świeżości.




Składniki (na niewielką ilość, bo tę surówkę traktuję jako jeden z dodatków):
1 duża czerwone cebule
posiekana natka pietruszki, ilość wg uznania
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta cukru (może być ksylitol)
szczypta soli
pieprz do smaku
kilka łyżek oleju lnianego (może być oliwa lub olej słonecznikowy)
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Obraną cebulę siekam bardzo drobno, lub ścieram na tarce. W soku cytrynowym i wodzie rozpuszczam sól i cukier, płyn wlewam do posiekanej cebuli. Mieszam i odstawiam na kilka minut. Dolewam olej, dodaję posiekaną natkę pietruszki, jogurt, dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku pieprzem.




4 komentarze:

  1. czerwona cebula to moja ulubiona.
    z ziemniakami i ogórkiem - jak widać to na jednym ze zdjeć - ta surówka prezentuje sie super. zjadłabym taki zestaw

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  3. Wracam do tego przepisu juz 4 raz. Ziemniaczki pyszne a salsa jeszcze lepsza! Przepis zostaje definitywnie wpisany w ksiazke :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger