Śledzie z korniszonem i czerwoną fasolką w sosie majonezowym

Pisałam już chyba, że lubię przygotowywać śledzie? Łącząc różne, czasami pozornie niepasujące składniki można przygotować kulinarne cudo, totalnie zaskakujące smakiem. Zresztą tak jak w całym gotowaniu. W sumie moim zdaniem chodzi w tym o to, żeby nie bać się eksperymentów.
Och, nie żeby dzisiejsze śledzie były jakoś szczególnie odlotowe 😃
Są dość zwyczajne, nie ma w nich chyba nic zaskakującego - ale są pyszne i warto takie przygotować na przekąskę.
I oczywiście przy okazji jako składnik bazowy polecam doskonałe śledzie firmy SEKO.

Inne śledziowe propozycje znajdziecie TUTAJ.



Składniki:
250 g. filetów solonych śledziowych a'la matias w oleju rzepakowym, polecam SEKO
1 duża puszka czerwonej fasolki
pół czerwonej cebuli
2-3 korniszony
Sos majonezowy (składniki w temperaturze pokojowej):
1 jajko 
1 szklanka oleju słonecznikowego
sok z połowy cytryny
1 pełna łyżeczka musztardy sarepskiej
szczypta soli
pół ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę
Przygotowanie:
Zaczynam od namoczenia śledzi - wg upodobań. Potem przygotowuję sos majonezowy: do wysokiego naczynia wbijam jajko (wcześniej je dokładnie myję), wlewam olej słonecznikowy, dodaję musztardę i sok z cytryny. Końcówkę blendera (do ucierania) wkładam do naczynia tak, by sięgała jego dna, i włączam blender. Nie podnoszę go ani nim nie poruszam - szybko da się zauważyć, że od dna naczynia podnosi się gotowy, ubity majonez. Na koniec, gdy majonez jest prawie gotowy, dodaję posiekany czosnek oraz szczyptę soli, i poruszając troszkę blenderem ubijam by masa była jednolita. Do tego przepisu zużyłam mniej więcej 1/3 przygotowanej porcji, resztę przechowuję w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku do tygodnia.
Kroję drobniutko korniszony, jeszcze drobniej czerwoną cebulkę. Odcedzam na sicie fasolkę (dodatkowo przelałam ją wodą). Warzywa przekładam do miski, lekko doprawiam pieprzem (nie solę ze względu na solone śledzie).
Siekam śledzie na małe kawałki.
W słoiku lub misce układam na przemian śledzie, warzywa i sos majonezowy. Zostawiam pod przykryciem na kilka godzin w lodówce.


                             



1 komentarz:

  1. Bardzo smaczna propozycja. A śledzie super ze wykorzystane bo są bardzo zdrowe!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger