Potrawka z mięsem mielonym i czerwoną soczewicą

Zapewniam Was, że jeśli zjecie talerz takiej potrawki, niestraszny będzie mróz i zimno. Zdecydowanie stawia na nogi i rozgrzewa! Połączenie mięsa z soczewicą, z dodatkiem pieczarek, cebuli, czosnku i przypraw powoduje, że całość jest po prostu pyszna, i bardzo sycąca!



Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mięsa z szynki wieprzowej)
1 duża cebula
ok. 150 g. drobnych pieczarek
1 szklanka drobnej czerwonej soczewicy
1 szklanka przecieru pomidorowego
2,3 ząbki czosnku
1 ziarno kardamonu, utarte w moździerzu
0,5 łyżeczki curry
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
trochę wody do podlewania potrawy
olej słonecznikowy do smażenia
chili w płatkach do posypania
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, po czym dorzucam przekrojone na pół pieczarki i smażę ok. 5 minut. Zdejmuję cebulę z pieczarkami a na patelnię wrzucam mięso mielone. Smażę, rozdrabniając je łopatką, aż przestanie być surowe. Do mięsa z powrotem przekładam cebulę i pieczarki, dolewam odrobinę wody (ok. 0,5 szklanki), dodaję soczewicę i duszę wszystko na małym ogniu, pod przykryciem ok. 15 minut. Gdy soczewica jest prawie miękka, dolewam przecier pomidorowy, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz doprawiam kardamonem, curry, solą i pieprzem. Jeszcze chwilę duszę razem. Podaję na gorąco, oprószoną chili w płatkach, z bułką.





6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie dania :) mieszanka smaków i do tego z jednego garnka :D czy raczej patelni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A soczewica konserwowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie - surowa; chodzi o to, żeby dusiła się razem z mięsem i pieczarkami.

      Usuń
  3. Wygląda cudownie!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ugotowałam. Zjadłam.Przepyszne i proste!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger