Placuszki toffi z ricottą

Placuszki o smaku toffi przygotowałam wykorzystując serek ricotta oraz budyń. Można je podawać z cukrem pudrem, ale wspaniale będą smakowały polane syropem klonowym lub innym, słodkim sosem.
Co prawda nie próbowałam, ale raczej jestem pewna, sądząc po konsystencji ciasta, że usmażone w głębokim tłuszczu jako mini-pączki, będą równie pyszne 😄
Uprzedzając Wasze pytania - oczywiście możecie użyć budyniu o dowolnym smaku !




Składniki:
250 g. ricotty
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 torebka budyniu z cukrem o smaku toffi (w proszku, 60 g)
2-3 łyżki mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
olej do smażenia (używam słonecznikowego)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszam łyżką w misce, by powstało gęste, ciągnące się ciasto. Za pomocą dwóch łyżeczek wykładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem niewielkie placuszki i smażę je na rumiano z obu stron, po ok. 3 minuty z każdej. Moc kuchenki nie może by za duża, żeby placuszki się nie przypalały (można też po prostu wykładać cieńsze porcje ciasta, żeby placki szybciej usmażyły się w środku). Usmażone przekładam na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. narobiłaś mi smaka :) w weekend wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj moja córka dałaby się chyba pokroić za takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger