Placuszki toffi z ricottą

Placuszki o smaku toffi przygotowałam wykorzystując serek ricotta oraz budyń. Można je podawać z cukrem pudrem, ale wspaniale będą smakowały polane syropem klonowym lub innym, słodkim sosem.
Co prawda nie próbowałam, ale raczej jestem pewna, sądząc po konsystencji ciasta, że usmażone w głębokim tłuszczu jako mini-pączki, będą równie pyszne 😄
Uprzedzając Wasze pytania - oczywiście możecie użyć budyniu o dowolnym smaku !




Składniki:
250 g. ricotty
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
1 torebka budyniu z cukrem o smaku toffi (w proszku, 60 g)
2-3 łyżki mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
olej do smażenia (używam słonecznikowego)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszam łyżką w misce, by powstało gęste, ciągnące się ciasto. Za pomocą dwóch łyżeczek wykładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem niewielkie placuszki i smażę je na rumiano z obu stron, po ok. 3 minuty z każdej. Moc kuchenki nie może by za duża, żeby placuszki się nie przypalały (można też po prostu wykładać cieńsze porcje ciasta, żeby placki szybciej usmażyły się w środku). Usmażone przekładam na chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem oprószam cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. narobiłaś mi smaka :) w weekend wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj moja córka dałaby się chyba pokroić za takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger