Medaliony z kurczaka (jak wykorzystać mięso z rosołu)

Cudowne, mięciutkie kotleciki z mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu - mogą być wykorzystane jak krokiety, do barszczu, lub podane samodzielnie, jako danie obiadowe. 




Składniki:
ok. 350-400 g. mięsa kurczaka, ugotowanego w rosole
1 cebula
2-3 niewielkie ziemniaki
sól, pieprz
szczypta majeranku
bułka tarta do panierowania
jajko do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowane mięso blenduję lub przepuszczam przez maszynkę (wcześniej zdejmuję skórę). Cebulę siekam drobniutko i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję do mięsa. Gotuję ziemniaki i przepuszczam je przez praskę lub dokładnie duszę widelcem, również dodaję do mięsa. Mieszam wszystko dokładnie, doprawiam majerankiem, solą i pieprzem. Z masy formuję kotleciki, każdy panieruję najpierw w rozmąconym jajku, a potem w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

                     

8 komentarzy:

  1. Prosto i pewnie smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry przepis, skorzystałam ,polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem w trakcie przygotowywania. Zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wgyprobowałam przepis, ale dołożyłam do masy jedno żółtko. Zrobiłam pierś z kurczaka na patelni, zostawiłam sos, a mięsko zmielilam 😊

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger