Kurczak z curry i imbirem (pieczony w rękawie)

Kurczak pieczony w rękawie jest bardzo soczysty, i nie zawiera dodatkowego tłuszczu poza naturalnym, w mięsie. Przyprawiłam go trochę na sposób hinduski, a zamierzam go podać z ryżem i chrupiącą surówką z kapusty pekińskiej.




Składniki:
1 kg pałek z kurczaka
Marynata:
2 czubate łyżki śmietany 18% (gęstej)
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru (ewentualnie łyżeczka suszonego)
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki cynamonu
2-3 ząbki czosnku
1 niewielka cebula
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski. Obraną cebulę bardzo drobno siekam lub ścieram na drobnej tarce. Czosnek przeciskam przez praskę. Tak przygotowane warzywa przekładam do miseczki, i dodaję pozostałe składniki marynaty, dokładnie wszystko mieszam. Marynatę wykładam na kurczaka, mieszam dokładnie dłońmi, by każdy kawałek mięsa pokrył się przyprawami. Zawijam szczelnie miskę i odstawiam na minimum 5-6 godzin do lodówki (lub na całą noc).
Mięso przekładam do rękawa, który nakłuwam w kilku miejscach. Piekę w 190 stopniach C ok. 60 minut. Potem rozcinam rękaw u góry, i piekę jeszcze kilka minut, by mięso się dodatkowo zarumieniło (można włączyć funkcję grilla).  




1 komentarz:

  1. dla mnie rękaw to najlepsza metoda pieczenia - praktycznie każde mięso wychodzi soczyste. Świetny przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger