Kiszona kapusta zasmażana z czerwonym winem

Zasmażana kapusta jest wspaniałym dodatkiem do obiadu, i warto ją w tym celu wykorzystywać. Polecam dziś wersję z czerwonym wytrawnym winem, z odrobiną słodyczy, z czosnkiem. To zimowa, rozgrzewająca potrawa.

Przy okazji zajrzyjcie:
zasmażana kapusta kiszona ze śmietaną
kiszona kapusta zasmażana
zasmażana kiszona kapusta z owocami



Składniki:
0,5 kg kapusty kiszonej
2 duże cebule
2-3 ząbki czosnku
4-5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżeczka majeranku
0,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
1 łyżka melasy lub ciemnego cukru
5-6 łyżek ciemnego sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
woda do podlewania kapusty
Przygotowanie:
Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, płuczę, po czym siekam dość drobno. Obrane cebule kroję w kostkę,przekładam na patelnię z olejem, oprószam solą i pod przykryciem smażę do zeszklenia. Następnie do podsmażonej cebuli dokładam posiekaną kapustę i razem smażę ok. 10 minut, mieszając by się nic nie przypaliło (na małym ogniu). Dolewam pół szklanki wody i duszę dalej pod przykryciem - aż kapusta będzie miękka ( razie potrzeby dolewam jeszcze wodę). Do miękkiej kapusty dolewam majeranek, wino i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykrywam i duszę kilka minut. Potem dolewam melasę/cukier i sos sojowy i znowu chwilę razem duszę, już bez pokrywki. Kapusta jest gotowa, gdy płyn wyparuje. Na końcu doprawiam solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger