Jednogarnkowe: kotlety z karkówki duszone z warzywami

Dziś odpoczywam po wczorajszym intensywnym dniu, który spędziłam w Katowicach, na Rodzinnych Targach Zdrowia. Rozważałam nawet, czy zjeść coś poza domem, ale stwierdziłam, że po prostu przygotuję możliwie nieskomplikowany obiad - a skoro nieskomplikowany, to najlepiej w jednym garnku. Dokładniej rzecz biorąc - na jednej patelni. 



Składniki:
kilka kotletów z karkówki wieprzowej
ziemniaki
marchew
1-2 cebule
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju słonecznikowego
0,5 szklanki bulionu (lub wody)
sól, pieprz do smaku
suszony majeranek
suszony lubczyk
posiekany koperek
Przygotowanie:
Kotlety oprószam sola, pieprzem i ziołami. Obieram warzywa, marchew i ziemniaki kroję na kształt dużych, grubych frytek, a cebule w grube piórka. Czosnek siekam. W głębokiej, dużej patelni z grubym dnem rozgrzewam olej i smażę kotlety na rumiano z obu stron. Zdejmuję na chwilę mięso z patelni, i wrzucam na nią pokrojone warzywa - podobnie jak ziemniaki oprószam je przyprawami i  mieszam. Na warzywa przekładam podsmażone wcześniej mięso, przykrywam patelnię i smażę kilka minut. Następnie dolewam bulion, dodaję posiekany czosnek, zmniejszam ogień i duszę wszystko 15-25 minut (w międzyczasie kilka razy mieszam warzywa).Pod koniec duszenia zdejmuję pokrywkę i jeszcze chwilkę podsmażam - mięso i warzywa powinny być zupełnie miękkie.


                        

                             

                             



2 komentarze:

  1. Mam pytanie a mięsa nie rozbijasz tłuczkiem do mięsa ?Pozdrawiam serdecznie Jan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ogóle go nie rozbijałam, ale oczywiście możesz to zrobić :) Szybkiej będzie miękkie.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger