Frittata warzywna (z porem, ziemniakami i brokułem)

Ta frittata to doskonała alternatywa dla osób nie posiadających piekarnika, bo robi się ją na patelni. Jest doskonała, i choć bardzo delikatna to jednak bardzo sycąca i rozgrzewająca. 




Składniki na 1 porcję dla głodnej osoby (patelnia o średnicy 15 cm):
2 średniej wielkości ziemniaki
kilka różyczek brokuła
ok. 12 cm jasnej części pora
2 jajka
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%
3-4 łyżki tartej mozzarelli lub innego sera
1 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję w całości w osolonej wodzie - do miękkości (można też użyć ziemniaków ugotowanych wcześniej, ale moim zdaniem najlepiej smakują ugotowane na świeżo). Na 5 minut przed końcem gotowania do garnka dorzucam różyczki brokuła. Ugotowane odcedzam. W międzyczasie przesmażam pod pokrywką na łyżce oleju pokrojonego w kawałki pora (do zeszklenia). Śmietankę łączę trzepaczką z jajkami, dodaję ser i koperek, lekko doprawiam solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki kroję na plasterki, układam na dnie patelni (wcześniej wlewam na nią łyżkę oleju), potem dokładam por i brokuła. Wszystko zalewam masą ze śmietany i jajek, oprószam solą i pieprzem. Patelnię ustawiam na małym ogniu, przykrywam i smażę 10-12 minut, do momentu gdy masa na górze się zetnie. Wtedy potrząsam delikatnie patelnią by upewnić się, że masa nie przystaje do jej dnia, a potem energicznie odwracam przykrytą patelnię, by frittata znalazła się na pokrywce. Na patelnię znowu troszkę oleju. Delikatnie zsuwam zapiekankę na patelnię (na dnie ma znaleźć się ta strona, która była wcześniej górą zapiekanki). Przykrywam patelnię i smażę jeszcze jakieś 6-8 minut. Usmażoną frittatę zsuwam na talerz i od razu podaję.


                              

                              

                              

4 komentarze:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger