Domowe kulki rafaello

Szybkie. Łatwe. Słodkie, nawet bardzo słodkie :) Kaloryczne i pyszne. Czyli domowe słodkości o smaku kokosa i migdałów.



Składniki na ok. 15 sztuk:
80 g. masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
0,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
ok. 0,5 szklanki wiórków kokosowych
5 łyżek wódki, jeśli słodycze nie będą dla dzieci (można pominąć)
kilka kropli olejku migdałowego
masa marcepanowa/ lub całe migdały, blanszowane
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
Masło ucieram z cukrem pudrem na puch - mikserem, dodaję wódkę i olejek migdałowy, a gdy się połączą dodaję mleko w proszku. Na koniec dodaję wiórki kokosowe. Masa powinna być gęsta. Formuję z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z masy marcepanowej formuję malutkie kulki (średnica ok. 0,5 cm) w tej samej ilości, co kulek z maślanej. Kulki maślane spłaszczam, układam pośrodku marcepan lub migdał, sklejam i ponownie formuję kulki. Każdą obtaczam w wiórkach kokosowych. Odkładam na talerz i wstawiam do lodówki na 30 minut. Przechowuję w chłodzie do 2 dni.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kokosowe kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, uwielbiam. Ja ostatnio robię w wersji fit na bazie kaszy jaglanej, ale po takie też sięgam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger