Domowe kulki rafaello

Szybkie. Łatwe. Słodkie, nawet bardzo słodkie :) Kaloryczne i pyszne. Czyli domowe słodkości o smaku kokosa i migdałów.



Składniki na ok. 15 sztuk:
80 g. masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
0,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
ok. 0,5 szklanki wiórków kokosowych
5 łyżek wódki, jeśli słodycze nie będą dla dzieci (można pominąć)
kilka kropli olejku migdałowego
masa marcepanowa/ lub całe migdały, blanszowane
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
Masło ucieram z cukrem pudrem na puch - mikserem, dodaję wódkę i olejek migdałowy, a gdy się połączą dodaję mleko w proszku. Na koniec dodaję wiórki kokosowe. Masa powinna być gęsta. Formuję z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z masy marcepanowej formuję malutkie kulki (średnica ok. 0,5 cm) w tej samej ilości, co kulek z maślanej. Kulki maślane spłaszczam, układam pośrodku marcepan lub migdał, sklejam i ponownie formuję kulki. Każdą obtaczam w wiórkach kokosowych. Odkładam na talerz i wstawiam do lodówki na 30 minut. Przechowuję w chłodzie do 2 dni.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kokosowe kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, uwielbiam. Ja ostatnio robię w wersji fit na bazie kaszy jaglanej, ale po takie też sięgam ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger