Bakłażany zapiekane z łososiem i makaronem

Faszerowane, pieczone bakłażany to coś, co szczególnie lubię i wracam do nich co jakiś czas. Dzisiejsza wersja jest wyjątkowo sycąca, bo rolę farszu spełnia makaron z łososiem i dodatkami.

Polecam przy okazji:
Bakłażan faszerowany pieczarkami i serem
Bakłażany faszerowane pieczarkami i porem 
Bakłażany zapiekane z pomidorami i bazylią
Pieczone bakłażany z dorszem atlantyckim i porem



Składniki dla 2 osób:
2 średniej wielkości bakłażany (u mnie łącznie 700 g)
1 spora cebula (135 g)
150 g. łososia wędzonego na zimno (może też być surowy!)
200 g. makaronu - użyłam pszennych świderków, ale równie dobrze może to być inny makaron (waga po ugotowaniu)
70 g. tartej mozzarelli
15 g. posiekanego szczypiorku
3 łyżki oleju
1 łyżka oliwy
posiekany koperek 
sól, pieprz do smaku 
Przygotowanie:
Cebulę obieram i kroję w niewielką kostkę, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem i smażę do zeszklenia. W międzyczasie przygotowuję bakłażany: odcinam końce z łodygą, przecinam wzdłuż na pół i ostrym nożem wycinam miąższ z każdej połówki, pozostawiając ok. 1 cm przy skórce. Wycięty miąższ kroję w kostkę i dorzucam do cebuli, smażę kilka  minut. Wydrążone połówki bakłażanów oprószam mocno solą i odkładam na 5 minut, po czym spłukuję sól (ten zabieg pozbawi warzywa goryczki). Następnie układam je na wyłożonej papierem blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 35 minut.
W czasie gdy bakłażany się pieką gotuję makaron, przekładam go do miski, łączę z podsmażoną wcześniej cebulą z miąższem, dodaję też posiekanego łososia (jeśli jest surowy, kroję go w niewielkie kawałki), szczypiorek i 1/3 sera. Mieszam dokładnie, doprawiam lekko solą i pieprzem.
Podpieczone połówki bakłażanów smaruję oliwą (najłatwiej to zrobić pędzelkiem) i lekko oprószam solą. Wypełniam każdą połówkę makaronem z łososiem, na koniec posypuję wszystko pozostałym serem. Piekę 20-25 minut w 200 stopniach C. Podaję na gorąco, posypane koperkiem.

                             

                             

 


1 komentarz:

  1. Wyglada bardzo apetycznie :) I na pewno jest baaaaardzo sycący :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger