Bakłażany zapiekane z łososiem i makaronem

Faszerowane, pieczone bakłażany to coś, co szczególnie lubię i wracam do nich co jakiś czas. Dzisiejsza wersja jest wyjątkowo sycąca, bo rolę farszu spełnia makaron z łososiem i dodatkami.

Polecam przy okazji:
Bakłażan faszerowany pieczarkami i serem
Bakłażany faszerowane pieczarkami i porem 
Bakłażany zapiekane z pomidorami i bazylią
Pieczone bakłażany z dorszem atlantyckim i porem



Składniki dla 2 osób:
2 średniej wielkości bakłażany (u mnie łącznie 700 g)
1 spora cebula (135 g)
150 g. łososia wędzonego na zimno (może też być surowy!)
200 g. makaronu - użyłam pszennych świderków, ale równie dobrze może to być inny makaron (waga po ugotowaniu)
70 g. tartej mozzarelli
15 g. posiekanego szczypiorku
3 łyżki oleju
1 łyżka oliwy
posiekany koperek 
sól, pieprz do smaku 
Przygotowanie:
Cebulę obieram i kroję w niewielką kostkę, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem i smażę do zeszklenia. W międzyczasie przygotowuję bakłażany: odcinam końce z łodygą, przecinam wzdłuż na pół i ostrym nożem wycinam miąższ z każdej połówki, pozostawiając ok. 1 cm przy skórce. Wycięty miąższ kroję w kostkę i dorzucam do cebuli, smażę kilka  minut. Wydrążone połówki bakłażanów oprószam mocno solą i odkładam na 5 minut, po czym spłukuję sól (ten zabieg pozbawi warzywa goryczki). Następnie układam je na wyłożonej papierem blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 35 minut.
W czasie gdy bakłażany się pieką gotuję makaron, przekładam go do miski, łączę z podsmażoną wcześniej cebulą z miąższem, dodaję też posiekanego łososia (jeśli jest surowy, kroję go w niewielkie kawałki), szczypiorek i 1/3 sera. Mieszam dokładnie, doprawiam lekko solą i pieprzem.
Podpieczone połówki bakłażanów smaruję oliwą (najłatwiej to zrobić pędzelkiem) i lekko oprószam solą. Wypełniam każdą połówkę makaronem z łososiem, na koniec posypuję wszystko pozostałym serem. Piekę 20-25 minut w 200 stopniach C. Podaję na gorąco, posypane koperkiem.

                             

                             

 


1 komentarz:

  1. Wyglada bardzo apetycznie :) I na pewno jest baaaaardzo sycący :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger