Łatwe ciasto kakaowe z jabłkami (salceson)

Wieczorna zachcianka, i jednocześnie dowód na to, że to łatwe i szybkie ciasto - bo od pomysłu do wykonania minęła trochę ponad godzinka. Z dzieciństwa pamiętam ciasto z jabłkami, ciemne, mocno kakaowe i wilgotne. Tylko nazwa mi się wtedy nie podobała - dlaczego ciasto ma się nazywać salceson?? Przecież salceson jest niedobry? (moje zdanie w dzieciństwie, dziś mam całkiem odmienne 😉).
Ten przepis wymyśliłam na gorąco, a że ciasto jest pyszne, serdecznie je Wam polecam.



Składniki na keksówkę 8x30 cm:
3 duże jajka w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
2 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
2 pełne łyżki kakao
6-8 jabłek
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka skondensowanego
1 płaska łyżeczka masła
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Ciasto: jajka wbijam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier waniliowy oraz cukier puder, i miksuję na bardzo puszystą masę. Dolewam olej, miksuję do połączenia, po czym dodaję kakao i proszek do pieczenia. Miksuję, dodaję śmietanę, a na końcu mąkę. Ciasto powinno być gęste, gładkie i lśniące. Dodaję obrane, pokrojone w małe kawałki jabłka, mieszam łyżką. Ciasto wykładam do nasmarowanej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół,bez termoobiegu) i piekę przez 55-60 minut - do suchego patyczka. Nie przejmujcie się, że ciasto popęka!
Polewa: rozpuszczam czekoladę z masłem i mlekiem - najlepiej w miseczce nad parą. Gdy masa będzie jednolita, wylewam ją na zimne ciasto.




4 komentarze:

  1. Zrobie jutro! bo dzis nie mam jablek uwielbiam mokre i kakaowe mhhh :)Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto to dla mnie wspomnienie lat dzieciństwa, jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest naprawdę szybkie,bardzo dobre ciasto😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger