Łaciate ciasto z budyniem

Coś do kawy? Proszę bardzo - nieskomplikowane, pyszne ciasto w urocze łatki.




Składniki (keksówka 8 x 30 cm):
100 g. masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1 czubata łyżka gęstej śmietany (18%)
4 jajka L
1,5 szklanki mąki pszennej
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (35 g, proszek)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Polewa:
25 g. masła
1 łyżeczka wody
5 pełnych łyżek cukru
1 łyżka mleka (użyłam mleka do kawy)
1,5 łyżeczki kakao 
Dodatkowo:
masło do posmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym dalej ucierając dodaję po kolei jajka. Gdy się połączą z masłem, dodaję śmietanę i budyń (proszek), a potem stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksuję ciasto, by było zupełnie gładkie, po czym połowę przekładam do innego naczynia i dodaję do niej kakao - miksuję do połączenia. Ciasto wykładam łyżką do wcześniej przygotowanej blachy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką) - na przemian jasne i ciemne, tworząc warstwę "w kratkę". Następną warstwę wykładam odwrotnie - tam gdzie było jasne ciasto wykładam ciemne. 
Blachę wstawiam d piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 45 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone.
Polewa: w rondelku rozpuszczam masło z cukrem i łyżeczką wody, dodaję kakao i mleko, i podgrzewam kilka minut, mieszając. Gorącą polewę wylewam na zimne ciasto i zostawiam do zastygnięcia.



12 komentarzy:

  1. Proste i smakowite ciasto! Takie lubię najbardziej, a przepis zapisuje, żeby jak najszybciej wykorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam i mam nadzieję, że upiecze Ci się pysznie!

      Usuń
  2. Czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny??

    OdpowiedzUsuń
  3. Jogurt również powinien się sprawdzić, wykorzystuję go często w podobnych ciastach.

    OdpowiedzUsuń
  4. a jaka duża foremka ?

    OdpowiedzUsuń
  5. A polewa starcza na całe ciasto góra i boki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy na pojedynczą warstwę na całe ciasto.

      Usuń
  6. Czy zamiast śmietany 18% mogę dać 10%?.Akurat taką mam w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 10% śmietana jest chyba sporo rzadsza niż 18 %. Sądzę, że niestety się nie bardzo nadaje :)

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger