Wyniki konkursu świątecznego

Wyniki konkursu świątecznego

Dziękuję za wszystkie nadesłane propozycje :) Kilka z nich szczególnie mi się spodobało i postanowiłam nagrodzić ich Twórczynie (w konkursie niestety nie wziął udziału żaden z Panów, nad czym ubolewam).



Nagrody trafią do:




Marty Matusiewicz za:
sernik z makowymi pierogami  - Marta! to ciasto mnie zachwyciło, wygląda wspaniale!



Joanny Chmarycz za:
wigilijne pierogi z rybą - przyznam, że nigdy takich nie robiłam i bardzo jestem ciekawa, jak smakują (jestem pewna, że były pyszne!)



Magdaleny Czaus-Wróbel za:
zupę makową - to było dla mnie całkowite zaskoczenie. Nigdy nie spotkałam się z taką propozycją :)



Oli Sadłowskiej za:
filety śledziowe w cieście kukurydzianym - lubię niekonwencjonalne podejście do składników i spodobało mi się to ciasto kukurydziane :)



Nie mogłam pominąć Małgosi Lewickiej- Jaśkiewicz i Jej:
rolady buraczkowej ze śledziem. Małgosiu - mistrzostwo!



Iwonki Tiborskiej - za:
piernikowy tort z grejpfrutowym nadzieniem. Wspaniałe połączenie Iwonko, krem z dodatkiem soku z grejpfruta bardzo mnie przekonuje.



Drogie Panie - zgodnie z zasadami nagrody do końca będą niespodziankami. 
Proszę o podanie Waszych adresów wraz z numerem telefonu - prześlijcie je proszę na mój adres mailowy: siosmutki@gmail.com, lub w wiadomości prywatnej na fanpage: tutaj.


Serdecznie gratuluję wygranym!

Wszystkim bardzo dziękuję za udział w konkursie i mam nadzieję, że weźmiecie udział w kolejnych!

Dziękuję też Sponsorowi jednej z nagród :)



Figi i morele pieczone w boczku

Figi i morele pieczone w boczku

Chcę podzielić się z Wami pomysłem na banalnie prostą przekąskę, która wymaga jedynie trzech składników, a przygotujecie ją w pół godziny. Jest pyszna, można ją podać od razu po upieczeniu, gdy jeszcze będzie gorąca, ale smakuje również gdy wystygnie. Polecam na sylwestrowy wieczór!






Składniki:
suszone figi
suszone morele
boczek wędzony w plastrach (surowy)
Dodatkowo:
olej do natłuszczenia blachy
mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Plastry boczku oprószam z jednej strony pieprzem. Każdą figę zawijam w plaster boczku, a morelę w połówkę plastra (morele są zazwyczaj mniejsze niż figi) starając się okręcić boczek dookoła owoców. Tak przygotowane owoce nadziewam na patyczki do szaszłyków, zachowując odstępy, a potem układam je w blaszce (warto ją leciutko posmarować olejem). blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra- dół, bez termoobiegu) na 20-25 minut. W czasie pieczenia przekręcam patyczki, by każdy owoc równo się upiekł. Przed podaniem zdejmuję z patyczków. Podaję z wykałaczkami, by łatwo było zjeść każdą porcję.







Pieczone pikantne ziemniaki z serem i koperkiem

Pieczone pikantne ziemniaki z serem i koperkiem

Nie wyobrażam sobie, by kiedykolwiek znudziły mi się pieczone ziemniaki. No, chyba że jadłabym je codziennie - wtedy dopuszczam taką możliwość ;) Jednak nie robię ich codziennie, więc za każdym razem zachwycam się, jak pyszne może być to proste danie. Dziś polecam pikantną wersję z serem i koperkiem.

Pyszne są również:
ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej




Składniki:
1,5 kg ziemniaków mniej więcej równej wielkości
woda
sól
Sos:
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka wody
1 łyżka oleju
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 do 1 płaskiej łyżeczki pieprz cayenne
0,5 płaskiej łyżeczki soli
Dodatkowo:
1-2 łyżki zimnego masła (najlepiej w grubych wiórkach)
olej do natłuszczenia formy
koperek do posypania ziemniaków
tarty żółty ser
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki przekrajam wzdłuż na pół, i gotuję w osolonej wodzie 12-15 minut. Powinny być prawie miękkie. Odlewam wodę, i gorące ziemniaki kroję znów na pół, by powstały ćwiartki.
Wcześniej przygotowuję sos: mieszam wszystkie składniki na pastę. Gotowy sos przekładam do gorących, podzielonych na kawałki ziemniaków, delikatnie mieszam drewnianą łyżką, by się nim pokryły. Tak przygotowane przekładam do natłuszczonej olejem formy, posypuję posiekanym koperkiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na 15 minut, po czym na wierzchu układam wiórki masła. Piekę kolejne 15 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia można dodatkowo posypać ziemniaki startym serem, i piec do jego zrumienienia. Podaję gorące,np. z sadzonym jajkiem.



                             



Marynata do skrzydełek na dwa sposoby (łagodna i pikantna)

Marynata do skrzydełek na dwa sposoby (łagodna i pikantna)

Apetyczne, doskonale przyprawione kawałki kurczaka w postaci skrzydełek, upieczone w piekarniku, to moim zdaniem jeden z najlepszych pomysłów na łatwą przekąskę na imprezę. I na ciepło, i na zimno smakują rewelacyjnie. Zawsze przecinam skrzydełka na części, dzięki czemu wygodniej je trzymać w ręce i są akurat na jeden, dwa kęsy. 
Aby maksymalnie ułatwić sobie pracę, a jednocześnie w efekcie przygotować dwa różne smaki, przygotowałam bazową marynatę, z którą wymieszałam połowę kawałków mięsa, a do jej drugiej połowy dodałam składniki, które zaostrzyły jej smak - więc pozostałe kawałki kurczaka nabiorą pikantniejszego wyrazu. Dodatkowo, by po upieczeniu było wiadomo, które kawałki są łagodne, a które pikantne, trzymałam się prostej zasady. Otóż skrzydełka po podzieleniu na pół tworzą takie jakby malutkie pałki, oraz trochę mniejsze części - na zdjęciu poniżej pokazuję jak je zawsze dzielę. No i prosta sprawa - pałki są pikantne, a pozostałe łagodne :)
Moje kurczaczki poleżą sobie w marynacie do jutra. Dlatego też pokazuję Wam wersję nieupieczoną, bo być może komuś z Was przyda się ten post jako podpowiedź pysznej przekąski sylwestrowej.



Składniki:
1,5 kg skrzydełek z kurczaka (w mnie 12 sztuk, czyli po podzieleniu 24 kawałki)
Marynata - baza:
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
3 łyżeczki ciemnego cukru (użyłam dark muscovado) lub 2 łyżeczki miodu
1,5 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Dodatkowo do pikantnej marynaty:
1 pełna łyżeczka musztardy rosyjskiej
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na 3 części, jak na zdjęciu, odrzucam końcówki (lotki). Przekładam je do dwóch misek, dzieląc wg takiego samego rodzaju.
Wszystkie składniki marynaty-bazy dokładnie mieszam w miseczce, aż utworzą pastę. Połowę pasty wykładam na część skrzydełek, a do pozostałej dodaję musztardę oraz pieprz cayenne. Mieszam dokładnie i przekładam pikantną marynatę do reszty kawałków kurczaka. Każdą porcję mięsa dokładnie mieszam z marynata, a  potem przekładam do worków foliowych i odkładam np. na całą noc do lodówki. Mięso wykładam do jednego lub dwóch naczyń natłuszczonych olejem i piekę ok. 50 minut w 190-200 stopniach C.





                          


                         

Przekąski bezmięsne - na ciepło (8 propozycji)

Przekąski bezmięsne - na ciepło (8 propozycji)

Czas zebrać moje propozycje na sylwestrowy wieczór :) Zacznę od ciepłych przekąsek bez mięsa. W dużej mierze można wszystko przygotować wcześniej, by nie tracić czasu gdy goście będą już czekali :)

Po kliknięciu na nazwę zostaniecie przeniesieni na stronę z przepisem.

TUTAJ znajdziecie 10 propozycji na ciepłe przekąski z mięsem.


Babeczki z ciasta filo z warzywnym farszem





Samosy - indyjskie pierożki (pieczone)







Pakora







Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger