Zapiekana zupa cebulowa (z marynowaną szalotką i grzankami)

Zapiekana zupa cebulowa (z marynowaną szalotką i grzankami)

Pamiętacie? Mówiłam wczoraj, że po przygotowywaniu golonki z indyka w sosie chrzanowym został mi bardzo aromatyczny wywar. Użyłam go dziś do przygotowania mojej zupy. Jest to pyszna, bardzo rozgrzewająca, lekko kwaśna zupa z dodatkiem chrupiących grzanek ziołowych, apetycznie zapieczona pod warstwą rumianego sera. Na jesień, na zimę - po prostu świetna!




Składniki:
ok. 1,5 l. wywaru z gotowania mięsa (wywar taki jak TU, z tym że możecie przygotować go na innym mięsie)
5-6 dużych szalotek
ok. pół szklanki octu z czerwonego wina
5-6 ziaren ziela angielskiego
6 sporych ziemniaków
1 pełna łyżeczka zakwasu chlebowego (żytniego) - jeśli nie macie, to po prostu łyżeczka drobno zmielonej mąki żytniej 
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sos sojowy do smaku
sól i pieprz do smaku
domowe grzanki 
tarty parmezan lub inny ser
Przygotowanie:
Dzień przed gotowaniem obieram szalotki i kroję je w plasterki grubości ok. 3-4 mm. Przekładam je do słoika, zalewam octem winnym i dorzucam przekrojone na pół ziarna ziela angielskiego. Zakręcam słoik i zostawiam szalotki na 6-8 godzin w lodówce (w międzyczasie kilka razy nimi potrząsnęłam). 
Do wywaru wrzucam obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki (wcześniej z wywaru usuwam ziele angielskie i liście laurowe), gotuję razem do miękkości, po czym blenduję. Zakwas chlebowy rozrabiam z 2 łyżkami gorącego płynu, i wlewam zawiesinę do garnka (lub rozrabiam mąkę). Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję (wcześniej krótko podsmażone) szalotki (odsączone, bez ziela angielskiego),  i gotuję całość na małym ogniu 10 minut. Doprawiam zupę do smaku sosem sojowym, solą i pieprzem.
W międzyczasie przygotowuję domowe grzanki, przepis tutaj. Zupą napełniam miseczki, których można używać w piekarniku, posypuję obficie grzankami i parmezanem. Wstawiam je do piekarnika z funkcją grilla i podpiekam do momentu aż ser się zezłoci. Od razu podaję.


                            

                            




Golonka z indyka w delikatnym sosie chrzanowym

Golonka z indyka w delikatnym sosie chrzanowym

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to delikatne mięso z indyka, podane w pysznym sosie śmietanowo-chrzanowym. To w sumie potrawka, która będzie idealnie pasowała do ziemniaków i surówki. Jest też dodatkowy plus takiego obiadu: mięso wcześniej gotujemy, więc przy okazji powstaje bardzo aromatyczny wywar jako baza doskonałej zupy.




Składniki:
2 golonki z indyka
kilka ziaren ziela angielskiego
2 duże liście laurowe
1 łyżka majeranku
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
2 łyżki śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka mąki pszennej
ok. 1 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżka posiekanego koperku
duża szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Golonki z indyka przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i ok. łyżeczkę soli. Przykrywam garnek i na małym ogniu gotuję, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Wyjmuję golonki, po przestudzeniu pozbywam się skóry i oddzielam mięso od kości, starając się pozostawić je w sporych kawałkach. W głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam drobno posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, przykrywam i smażę do zeszklenia. Następnie do cebuli przekładam mięso, dodaję koperek i smażę chwilkę razem. Wlewam 2-3 chochle wywaru z gotowania, przykrywam, gotuję na małym ogniu kilka minut. W tym czasie śmietanę mieszam dokładnie z mąką i chrzanem, i wlewam kilka łyżek gorącego płynu z patelni (by ją zahartować). Przelewam śmietanę na patelnię, podgrzewam jeszcze 2-3 minuty, do lekkiego zgęstnienia sosu. Doprawiam całość do smaku sola, cukrem i pieprzem. Podaję z ziemniakami.


                           

                           

                           


Zapiekanka warzywna (dodatek do czystych zup)

Zapiekanka warzywna (dodatek do czystych zup)

Taka zapiekanka to rewelacyjny dodatek do zupy, zwłaszcza czystej, jak np. czerwony barszcz. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca - polecam na te jesień i zimę, co przed nami :)



Składniki na okrągłą formę, średnica 22 cm:
4 spore ziemniaki
3-4 marchewki
połowa średniej wielkości selera
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego + trochę zielonych liści
1 jajko
4 łyżki mąki z ciecierzycy (można użyć pszennej)
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej na natłuszczenia formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Umyte warzywa obieram, a potem ścieram na grubej tarce. Dodaję jajko, przyprawy do smaku i mąkę, po czym bardzo dokładnie wszystko mieszam. Masę przekładam do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika) na ok. godzinę. Zapiekanka powinna się lekko zezłocić z góry. Podaję z czystymi zupami, pokrojoną w trójkąty.


                           

                           




Ciasto na kisielu pomarańczowym

Ciasto na kisielu pomarańczowym

Nazywam takie ciasta codziennymi, bo są proste, szybkie i nie wymagają wielkich umiejętności. Wystarczy mikser, by połączyć składniki i po krótkim czasie w piekarniku już można ciasto kroić do kawy.
Ciasto jest pyszne i bardzo puszyste. Można je dodatkowo przekroić, posmarować kremem lub dżemem, wykończyć polewą - tak jak lubicie.
Uwaga - składniki podałam na formę 20 x 20 cm, na dużą trzeba je podwoić.



Składniki:
3 duże jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
1 torebka kisielu pomarańczowego z cukrem (77 g, kisiel w proszku)
1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka miksuję ze szczyptą soli i szklanką cukru pudru na bardzo puszystą masę, potem (miksując dalej) wsypuję kisiel i dolewam sok pomarańczowy oraz olej. Na koniec do masy stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu,środkowy poziom) na 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczone, zimne ciasto oprószam cukrem pudrem.



Polędwiczki z indyka duszone z papryką

Polędwiczki z indyka duszone z papryką

Dzisiejszy obiad zrobił się sam, ode mnie wymagał tylko pokrojenia mięsa i warzyw :) A że niezbyt drobno, to roboty było tyle co nic ;) Poważnie - nie miałam czasu i od razu pomyślałam o potrawie, która nie wymaga uwagi. Wszystko udusiłam na jednej patelni, a polędwiczki wspaniale smakowały z kaszą jaglaną.




Składniki:
0,5 kg polędwiczki z indyka
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki ciemnego cukru
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Polędwiczki kroję w plastry grubości ok. 1,5 cm, oprószam je solą i pieprzem, a potem przekładam do głębokiej patelni ze średnio rozgrzanym olejem. Podsmażam je przez 2-3 minuty z obu stron, a następnie na patelnię dorzucam pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę w małych kawałkach. Dodaję masło, majeranek, cukier i mieloną paprykę, przykrywam i na małym ogniu duszę ok. do miękkości mięsa - ok. 35 minut. Na kilka  minut przed końcem duszenia dodaję posiekany czosnek i doprawiam całość do smaku solą i pieprzem. Podaję z kaszą.



Zapiekanka makaronowa z boczkiem i kapustą pekińską

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i kapustą pekińską

Całkiem poważnie zastanawiam się, czy nie stworzyć na blogu nowej kategorii: co znalazłam w lodówce?  Faktycznie bardzo, ale to bardzo często jest tak, że to co danego dnia jemy, zależy od tego, co zwyczajnie trzeba było wykorzystać, bo np. zostało z przygotowywania innych posiłków. Jestem pewna, że większość gospodyń tak ma, i pewnie mogłaby z takich pomysłów powstać niekończącą się nigdy książka kucharska :)
Ostatnio piekłam karkówkę - został bardzo aromatyczny sos z pieczenia; robiłam też surówkę do piątkowego obiadu - po niej została połowa kapusty pekińskiej i kilka łodyg selera naciowego. Znalazłam jeszcze surowy boczek w plastrach, i pomysł właściwie pojawił się od razu. Wystarczy to wszystko połączyć i mamy świetny sos. Do zapiekanki użyłam suchego makaronu, ale oczywiście można go wcześniej ugotować, i wtedy wystarczy piec wszystko pół godzinki.




Składniki:
500 g. makaronu (u mnie rurki z pszenicy durum) - suchy, bez gotowania
2-3 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
150 g. surowego boczku w plastrach
odrobina oleju rzepakowego
ok. 0,5 szklanki sosu z pieczenia mięsa  - jeśli go nie ma, nie martwcie się :)
1 cebula
kawałek kapusty pekińskiej
1-2 łodygi selera naciowego
2 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
świeże zioła: oregano, majeranek, bazylia, szczypiorek
ok. 1,5 do 2 szklanek wody
sól, pieprz do smaku
200 g. tartej mozzarelli
Przygotowanie
Boczek kroję w kawałki, przekładam do garnka z odrobiną oleju i podsmażam, by się wytopił i lekko zarumienił. Wtedy dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, przykrywam i smażę razem kilka minut. W międzyczasie obieram z włókien łodygi selera, kroję je na plasterki, dorzucam do garnka razem z posiekanym czosnkiem i poszatkowaną kapustą pekińską. Podsmażam przez kolejnych kilka minut. Dodaję pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat pomidorowy, sos z pieczenia i wodę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie użyjecie sosu z pieczenia, można też całość doprawić majerankiem, odrobiną słodkiej papryki i tym co lubicie :) Sos gotuję przez kilka minut pod pokrywką, by smaki się połączyły.
Naczynie do pieczenia natłuszczam olejem, wsypuję suchy makaron, i wylewam na niego gorący sos. Rozprowadzam go równo, wszystko posypuję sporą ilością ziół, przykrywam folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). W tym czasie makaron powinien zrobić się miękki (kontroluję w międzyczasie, czy nieee trzeba dolać jeszcze odrobiny wody) - zdejmuję folię, całość posypuję połową sera, lekko mieszam. Pozostały ser wysypuję na górę zapiekanki i piekę jeszcze przez 10 minut. Posypuję szczypiorkiem i podaję na gorąco.

      





Sałatka z kurczakiem, ananasem i selerem naciowym

Sałatka z kurczakiem, ananasem i selerem naciowym

Bardzo sycąca sałatka, idealna na stół jeśli mamy w planach spotkanie z przyjaciółmi, czy nawet jako lekki obiad.  Kurczak pachnący curry i majerankiem, soczysty i słodki ananas, aksamitny żółty ser, delikatnie ostra czerwona cebula i idealny do tego wszystkiego smak selera naciowego. Pyszna zwłaszcza, gdy się przez kilka godzin przegryzie w lodówce.



Składniki:
ok. 300 g. fileta z piersi kurczaka 
Przyprawy do kurczaka:
sól, pieprz
szczypta curry
suszony majeranek 
Dodatkowo:
300 g. ananasa w zalewie
2-3 łodygi selera naciowego
1 niewielka czerwona cebula
40 g. żółtego sera
majonez
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mięso nacieram sola, pieprzem, curry i majerankiem, zawijam w folię aluminiową i piekę przez 30 minut w temperaturze 190 stopni C.  Upieczone mięso schładzam i kroję w średniej wielkości kostkę. Łodygi selera obieram z nitek, siekam drobno razem z cebulą. kroję też ser i ananasa (jeśli jest w krążkach). Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję 2-3 łyżki majonezu, dokładnie mieszam a na końcu doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sałatka smakuje najlepiej po kilku godzinach w lodówce.



Karkówka wolno pieczona (z goździkami)

Karkówka wolno pieczona (z goździkami)

Wyjątkowo krucha i delikatna karkówka pieczona w temperaturze 150 stopni, doskonała zarówno na zimno, do kanapek, jak i na gorąco. 






Składniki:
ok. 1 kg karkówki wieprzowej
1,5 łyżeczki drobnej soli morskiej
1,5 łyżki majeranku, polecam Skworcu
1 łyżka czosnku granulowanego, polecam Skworcu
1 łyżka słodkiej mielonej papryki, polecam Skworcu
1 łyżeczka czarnego pieprzu (mielonego)
1 łyżka suszonego lubczyku, polecam Skworcu
0,5 łyżeczki mielonych goździków, polecam Skworcu
kilka łyżek oleju
2-3 łyżki wody
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy, olej i wodę dokładnie mieszam, by powstała gęsta pasta. Umyte i osuszone mięso dokładnie nacieram przyprawami, zawijam szczelnie w folię i odkładam do lodówki na 24 godziny. Następnie piekę ją w folii aluminiowej w temperaturze 150 stopni C. przez 3 godziny. Upieczone mięso zostawiam na noc w piekarniku, a potem schładzam w lodówce. Kroję schłodzoną.





Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger