Placki ziemniaczane z kapustą pekińską i kiełkami

Placki ziemniaczane z kapustą pekińską i kiełkami

Dziś obiad robiłam tylko dla siebie, więc tym bardziej wolałam, by był szybki. Placki ziemniaczane w takim wypadku zawsze są dobrą alternatywą. A skoro tak, była okazja, by wypróbować kolejny na nie pomysł - z dodatkiem kiełków brokułu i kapusty pekińskiej. Placki wyszły pyszne i polecam je na obiad :)



Składniki (porcja dla 2 osób):
10 średniej wielkości ziemniaków
1/3 kapusty pekińskiej
1 cebula
duża garść ulubionych kiełków (u mnie brokuł)
3-4 łyżki maki pszennej
1 jajko
sól, pieprz do smaku
1 łyżka suszonego majeranku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę siekam drobno i przekładam do miski. Obrane ziemniaki ścieram na tarce z grubymi oczkami, dodaję do kapusty. Wbijam jajko, dodaję kiełki, mąkę i przyprawy, mieszam by powstało jednolite ciasto. Smażę średniej grubości placki, z obu stron na rumiano. Po usmażeniu przekładam je a chwilę na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu.



Cukinia w roli głównej - 5 przepisów

Cukinia w roli głównej - 5 przepisów

Moim zdaniem cukinia jest wspaniałym warzywem, i choć sama dość delikatna w smaku, świetnie sprawdza się jako dodatek do innych składników. Ale i sama może smakować cudownie, wystarczy ją odpowiednio przyrządzić. A skoro mamy szczyt cukiniowego sezonu, mam dla Was kilka pomysłów - po kliknięciu na nazwę zostaniecie przeniesieni na stronę z przepisem.

Pikantna duszona cukinia


Nadziewana cukinia w cieście


Grillowana cukinia marynowana w sosie sojowym


Duszona żółta cukinia


Chrupiące cukinie



Placki z sera z wiaderka

Placki z sera z wiaderka

Placki przygotowałam z reszty sera, który został mi po przygotowywaniu ciasta. Są bardzo ciekawe w smaku, bardzo serowe, świetne gdy zechce się czegoś słodkiego.




Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki sera twarogowego z wiaderka (bez cukru)
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładam do miski i mieszam dokładnie łyżką - ciasto ma być gęste i dość twarde (tak jak na zdjęciu - widać po łyżce). Rozgrzewam olej na patelni (średni ogień) i za pomocą dwóch łyżek wykładam placki, Lekko je spłaszczam i smażę po kilka minut z obu stron. Po usmażeniu przekładam ja na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypuję placki cukrem pudrem.


                           

Jednogarnkowe: potrawka z mięsem, cebulą i ziemniakami

Jednogarnkowe: potrawka z mięsem, cebulą i ziemniakami

Lubicie dania, które robią się w same, w jednym garnku, i nie trzeba ich pilnować? Jeśli lubicie, to mam dziś propozycję na taki właśnie obiad. Potrawka, którą przygotowałam na patelni - z kawałków mięsa, surowych kiełbasek, wędzonego boczku, cebuli i ziemniaków. Nie używałam zbyt dużo tłuszczu, składniki dusiły się we własnym sosie dzięki czemu całość jest wyjątkowo aromatyczna i soczysta. Spróbujcie tak przygotować własny obiad!




Składniki na 2-3 osoby:
8-10 małych, surowych kiełbasek
5-6 plastrów wędzonego boczku
2-3 plastry schabu wieprzowego (lub innego mięsa)
2 duże cebule
8-10 ziemniaków
Przyprawy:
sól
pieprz
majeranek
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
Dodatkowo:
3-4 łyżki oleju
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Obieram ziemniaki i cebule. Cebule kroję w plastry, ziemniaki na kształt grubych frytek. Schab kroję w dużą kostkę, boczek w kawałki. Rozgrzewam olej na patelni z grubym dnem, układam kiełbaski, schab i boczek; schab doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Krótko smażę wszystko, by się lekko zarumieniło, po czym zdejmuję z patelni, pozostawiając tłuszcz. Na dnie patelni układam plastry cebuli, doprawiam je solą, pieprzem i ziołami. Na cebuli rozkładam przygotowane wcześniej mięso, a na samej górze rozkładam równomiernie ziemniaki. Całość ponownie doprawiam solą, pieprzem i ziołami, a także oprószam papryką. Przykrywam patelnię i stawiam ją na małym ogniu. Nie mieszam, nie podnoszę pokrywki - duszę wszystko ok. 40 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Wtedy dorzucam posiekany szczypiorek, duszę jeszcze chwilę i podaję.


                             

                             

                             



Pierogi - 11 propozycji

Pierogi - 11 propozycji

Jestem przekonana, że miłość do pierogów mamy w genach :) No bo kto ich nie lubi? Podejrzewam, że każdy z nas ma jakieś ulubione. A dla niezdecydowanych - proszę - mam jedenaście propozycji, na pewno którąś pokochacie :)

Po kliknięciu na nazwę zostaniecie przeniesieni na stronę z przepisem.

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną



Pierogi z kurczakiem  i marchewką





Samosy - indyjskie pierożki (pieczone)


Pierożki z soczewicą


Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami


Pierogi Czarne Serce (z kaszanką i czarnymi oliwkami)


Pierogi z pasztetem


Ziemniaczane pierogi z grzybami


Pierożki z młodą kapustą i boczkiem


Orkiszowe pierożki z warzywami


Rolada z cukinii i kaszy jaglanej faszerowana rukolą i serem pleśniowym

Rolada z cukinii i kaszy jaglanej faszerowana rukolą i serem pleśniowym

Punktem wyjścia dla tej potrawy była kasza jaglana, która została nam po wczorajszym obiedzie. Kto mnie zna, wie że jedzenia nie wyrzucam i zawsze staram się je wykorzystać - tak jak dziś. No i Kochani, rolada jest rewelacyjna, delikatna, rozpływa się w ustach. Powstała z tejże kaszy, surowej cukinii i konkretnych w smaku przypraw, a jako farsz wykorzystałam rukolę, i ser pleśniowy.



Składniki:
2 duże cukinie
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 duże jajko
1 cebula
6 -7 łyżek płatków owsianych
1 pełna łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka nasion kuminu rzymskiego
duża szczypta curry
sól, pieprz do smaku
Farsz:
rukola
ser pleśniowy
Dodatkowo:
ketchup lub sos pomidorowy
tarty żółty ser 
rukola
bułka tarta
olej do natłuszczenia blachy
Przygotowanie:
Cukinie obieram ze skórki i ścieram na tarce z grubymi oczkami. Lekko ją solę, mieszam i odstawiam na 5 minut. Następnie wyciskam dłonią płyn (wylewam go). Do odciśniętej cukinii dodaję ugotowaną kaszę, jajko, płatki owsiane i przyprawy. Mieszam dokładnie, ponownie odstawiam na 5 minut. Jeśli masa jest bardzo rzadka, dodaję jeszcze łyżkę -dwie płatków. 
Płaską blachę wykładam papierem, natłuszczam go olejem i posypuję bułką tartą. Wykładam masę z cukinii i kaszy, wyrównuję powierzchnię. Lekko posypuję całość serem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na ok. 30 minut. Zarówno spód jak i góra placka powinna się lekko zarumienić. Wyjmuję blachę z piekarnika i długim nożem podważam placek, by nie przystawał do papieru. Cały placek lekko smaruję ketchupem/sosem pomidorowym, układam sporo świeżej rukoli, a na niej - kawałki sera pleśniowego. Pomagając sobie papierem, na którym leży placek, zwijam całość w roladę. Blachę wykładam nowym kawałkiem papieru, lekko go natłuszcza, układam na środku rukolę (to zapobiegnie przyklejeniu się rolady) i na nią przekładam roladę, starając się by miejsce łączenia było na dole. Smaruję ją z góry ketchupem/sosem pomidorowym, posypuję serem i wstawiam jeszcze na 15 minut do piekarnika, by ser się rozpuścił. Podaję na gorąco.


                             

                             

                             

                             

                             

                             

                             



Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger