Ziemniaki duszone z cebulą i wędzonym boczkiem

Ziemniaki duszone z cebulą i wędzonym boczkiem

Takie posiłki niezwykle lubimy, choć to tak naprawdę tylko ziemniaki, cebula i trochę boczku. Przygotowałam je dziś troszkę inaczej niż zwykle, i wyszły wyjątkowo pyszne. 



Składniki
1 kg młodych, równych ziemniaków
150 g. boczku wędzonego w plastrach
2 cebule
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
posiekany koperek i pietruszka
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myję szczoteczką lub obieram, przekrajam wzdłuż na pół. Przekładam je na głęboką patelnię, zalewam wodą, solę i pod przykryciem gotuję 20 minut. Następnie odlewam wodę, i dokładam posiekany drobno boczek. Mieszam, przykrywam, smażę mieszając aż boczek się lekko zarumieni i przysmaży. Wtedy dorzucam posiekaną cebulę, znowu przykrywam, zmniejszam ogień i duszę 10-15 minut. Na koniec dodaję posiekane zioła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Podaję z maślanką lub zsiadłym mlekiem. 

                           


Chrupiące ciasteczka waniliowe

Chrupiące ciasteczka waniliowe

Maślano-waniliowe, chrupiące i bardzo pyszne. Upiekłam je wczoraj wieczorem, by niedziela była jeszcze wspanialszym dniem ;) 



 


Składniki na 40 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
150 g. zimnego masła
0,5 szklanki cukru
1 pełna łyżka domowego cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Dodatkowo:
cukier puder do otoczenia ciasteczek
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kawałki masło. Siekam razem, by jak najlepiej połączyć masło z mąką, Następnie dodaję żółtka i wyrabiam palcami  - ma powstać rodzaj kruszonki. Z tak przygotowanego ciasta ściskając w dłoni przygotowuję kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Kulki układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Ciasteczka piekę 25 minut. Po przestygnięciu wrzucam je do miseczki z cukrem pudrem i dokładnie je w nim obtaczam.




Kotlety mielone z ziołami

Kotlety mielone z ziołami

Kotlety z karkówki wieprzowej smakują moim zdaniem wspaniale, i do takich dań co jakiś czas z ogromną przyjemnością wracam - klasyka jest zawsze niezawodna ;) Dziś doprawiłam je naprawdę dużą ilością ziół, a dodatek surowego ziemniaka sprawił, że są niezwykle soczyste.



Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego z karkówki wieprzowej
1 duża cebula
1 średniej wielkości surowy ziemniak
1 jajko
2 ząbki czosnku
po łyżce posiekanego: koperku i pietruszki
1 płaska łyżka suszonego majeranku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
duża szczypta czarnego pieprzu
sól do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z łyżką rozgrzanego oleju, lekko solę i pod przykryciem smażę do zeszklenia. Podsmażoną przekładam do zmielonego mięsa, dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce ziemniak (najdrobniejsze oczka), posiekane drobno zioła, suszony majeranek, pieprz ziołowy i czarny, oraz sól do smaku. Dokładnie mieszam, by wszystkie składniki się połączyły i by powstała gładka masa. Formuję dość duże kotlety, każdy panieruję w bułce tartej. Smażę je z obu stron na rumiano, przekładając dwukrotnie (na początku smażę na odkrytej patelni, potem zmniejszam ogień i przykrywam ją pokrywką).



                         


Bakłażany zapiekane z pomidorami i bazylią

Bakłażany zapiekane z pomidorami i bazylią

Jak zawsze - pyszne. Ja co prawda jestem ich wielką fanką i je zwyczajnie uwielbiam, więc nie trzeba mnie przekonywać, jakie są smaczne. Smakują mi zwłaszcza bakłażany pieczone, faszerowane - to moim zdaniem cudowne danie. Dziś farsz jest z pomidorami i bazylią, doprawiony czosnkiem, istna kwintesencja lata :)


Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
1 duża cebula
1 pomidor malinowy
posiekana świeża bazylia
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju 
tarta mozzarella
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany myję, i osuszam. Przekrajam je wzdłuż na pół, posypuję solą i odkładam na 15 minut - w tym czasie wypuszczą gorzki sok. Zmywam sól, ponownie osuszam połówki,  i ostrym nożykiem wycinam miąższ, pozostawiając mniej więcej 1 cm od skórki. Powstałe łódki lekko smaruję olejem, oprószam solą, układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C . na 25-30 minut. W tym czasie siekam w kostkę cebulę, lekko przesmażam ją na oleju, dodaję posiekany drobno miąższ. Oprószam wszystko sola, przykrywam patelnię i na małym ogniu smażę ok. 5 minut. Potem dodaję pokrojonego w kostkę pomidora i posiekany czosnek, doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod pokrywką 10 minut. Na koniec dodaję posiekaną bazylię. Tak przygotowany farsz wykładam do podpieczonych połówek, posypuję wszystko mozzarellą. Zapiekam jeszcze 15 minut, do zrumienienia sera.


                        

                        



Bułki śniadaniowe zapiekane z serem

Bułki śniadaniowe zapiekane z serem

Tak dawno nie piekłam bułek! Dziś dopadła mnie tęsknota za tym zapachem i smakiem, nie trzeba było wiele - gdyby nie czas na wyrastanie ciasta, byłyby ekspresem, bo to ciasto z rodzaju tych, co to za bardzo ich nie trzeba wyrabiać :) Szczerze mówiąc pomieszałam wszystko łyżką :)




Składniki na 12 sztuk:
zaczyn:
25 g. świeżych drożdży
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka cukru pudru
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżeczka soli
0,5 szklanki dość ciepłej wody
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
olej do natłuszczenia blachy
mleko do posmarowania bułek
tarty żółty ser do posypania
Przygotowanie:
Zaczyn: pokruszone drożdże mieszam z lekko podgrzanym jogurtem i cukrem pudrem, przykrywam i odstawiam na 20 minut, do wyrośnięcia.
Ciasto: do dużej miski przesiewam mąkę, wlewam wyrośnięty zaczyn, dodaję sól i wodę. Mieszam łyżką do połączenia się składników, a potem dolewam olej i chwilę mieszam ciasto dłonią. Będzie mocno klejące i ciągliwe. Nie trzeba go wyrabiać, chodzi tylko o to, by wszystko się ładnie połączyło. Przykrywam miskę i odstawiam do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte przekładam na mocno podsypaną mąką stolnicę, zagniatam krótko. Dzielę je na 12 porcji, z każdej robię kulkę. Kulki układam na natłuszczonej blasze (można ją też wyłożyć papierem), zostawiając odstępy i znowu odstawiam na 15 minut. Gdy bułki się napuszą, smaruję je mlekiem i posypuję startym żółtym serem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 35-40 minut.




Frużelina jagodowa

Frużelina jagodowa

Owocowa, pyszna masa w lekko  żelowej postaci idealnie nadaje się do gofrów, naleśników, placuszków czy ciast. A najlepsze, że frużelinę robi się bardzo szybko, i że można ją przygotować praktycznie z każdych miękkich owoców.



Proporcje:
500 g. jagód
0,5 szklanki cukru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Jagody przesypuję do rondelka i zasypuję cukrem, odstawiam na godzinę. Następnie na małym ogniu gotuję je ok. 15 minut - powinny wypuścić sporo soku. Żelatynę rozpuszczam w kilka łyżkach przegotowanej, gorącej wody. W kilku łyżkach przestudzonego soku rozprowadzam mąkę ziemniaczaną. Obie zawiesiny wlewam do jagód, po zestawieniu rondelka z ognia. Mieszam i od razu przekładam gorącą frużelinę do słoiczków. Zakręcam, odwracam do góry dnem.



Pierogi z pasztetem

Pierogi z pasztetem

Robię przegląd w zamrażarce, co oznacza nie mniej, ni więcej, że znalazłam produkty, które należy już zużyć :) Czyli kawałek domowego pasztetu, zamrożony po świętach wielkanocnych. Zazwyczaj też mam zamrożoną porcję ciasta pierogowego, właśnie na takie nieprzewidziane okazje. Wystarczy ciasto dzień wcześniej przełożyć do lodówki, by się spokojnie rozmroziło, i następnego dnia możemy robić pierogi w wersji ekspresowej. Pierogi z pasztetem to dobry pomysł, nawet jeśli nie macie domowego, może być kupiony.

A tak przy okazji - wkładacie karteczkę z datą do zapakowanych produktów, które zamrażacie? To wbrew pozorom bardzo przydatne, dzięki temu nie ma problemu z zapamiętaniem, ile czasu coś spędziło w zamrażarce.




Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej T 450
1 żółtko
1 łyżka miękkiego masła
1/4 łyżeczki soli
ok. 0,5 szklanki mocno ciepłej wody
Farsz:
300-400 g. domowego (lub kupionego) pieczonego pasztetu
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
posiekana natka pietruszki
3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 cebula
2-3 pieczarki
posiekana natka pietruszki
szczypta soli i pieprzu
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Ciasto: do przesianej mąki dodaję sól, żółtko, miękkie masło i stopniowo wodę - tyle żeby zagnieść miękkie, bardzo elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiam przez kilka minut, po czym przekładam do miski, przykrywam folią spożywczą i odstawiam na 20 minut.
Farsz: posiekaną drobno cebulę podsmażam do zeszklenia na oleju, całą zawartość patelni (z tłuszczem) przekładam do poduszonego widelcem pasztetu. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę, doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.
Nakładam farsz na wycięte z ciasta kółka, sklejam dokładnie boku, wrzucam pierogi na lekko posolony wrzątek. Gotuję 4 minuty od wypłynięcia. Podaję z podsmażoną z posiekanymi drobno pieczarkami i natką pietruszki cebulką.
Oczywiście gdy ciasto zostanie to - hyc! - do zamrażarki na kolejny raz :)




Łatwe ciasto ze śliwkami na oleju

Łatwe ciasto ze śliwkami na oleju

Bardzo polecam to ciasto, wyszło pyszne. Jest łatwe, niedrogie, można do jego przygotowania użyć innych owoców, choć w połączeniu z soczystymi, słodkimi śliwkami smakuje naprawdę rewelacyjnie. Na dużą blachę podwójcie proporcje składników.



Składniki na blaszkę 20 x 20 cm:
2 duże jajka (temperatura pokojowa)
szczypta soli
0,5 szklanki cukru pudru
1 pełna łyżka domowego cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
10-15 dojrzałych śliwek
Dodatkowo:
masło do posmarowania ciasta
masło lub margaryna do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder
Przygotowanie:
Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli, cukrem pudrem i waniliowym na bardzo puszystą masę. Następnie ciągle ubijając dodaję jogurt i olej, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste i klejące. Ciasto przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką formy, wyrównuję powierzchnię. Umyte śliwki przekrajam na pół, połówki lekko wciskam w ciasto. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 55 minut. gorące ciasto smaruję kawałkiem masła i od razu oprószam cukrem pudrem.


                        


Kotlety z ziemniaków i pieczarek

Kotlety z ziemniaków i pieczarek

Kotlety są tak pyszne, że chce się ich więcej i więcej :) Kremowe w środku, z chrupiącą skórką z zewnątrz. Można zjeść je z jakimś sosem, albo jak ja zastąpić nimi zwykłe, ugotowane ziemniaki, i podać je z mięsem. 



Składniki:
ok. 0,5 kg ziemniaków
ok. 300 g. pieczarek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
jajko
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
bułka tarta do panierowania
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, przepuszczam przez praskę lub dokładnie duszę widelcem. Pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami i podsmażam do odparowania wody na niewielkiej ilości oleju. Podsmażone dodaję do ziemniaków razem z posiekaną natką, jajkiem i przyprawami. Mieszam wszystko na jednolitą masę, dodaję obie mąki, mieszam jeszcze raz. Masa będzie dość klejąca. Do miseczki wsypuję bułkę tartą. Łyżką nabieram porcję masy, przekładam ją do miseczki z bułką i lekko panieruję. Tak powstałe kulki przekładam na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, smażę po kilka minut z obu stron, do zrumienienia. Po usmażeniu kotlety przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

                      

                      

Deserowa waniliowa chałka smażona na mleku

Deserowa waniliowa chałka smażona na mleku

Trochę wysuszona chałka, czyli taka na którą być może nikt już nie ma ochoty, może być wspaniałym deserem. Namoczona w masie z mleka i jajka, u mnie dodatkowo budyniem waniliowym, który dodaje cudownego smaku i powoduje, że wnętrze bułki robi się kremowe i jeszcze pyszniejsze.

Przy okazji przypominam również przepis na rewelacyjne portugalskie rabanadas.



Składniki:
chałka, najlepiej lekko podsuszona
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku (może być zarówno z cukrem, jak i bez)
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka ciemnego cukru
ewentualnie pół łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
Do smażenia:
olej, masło
Przygotowanie:
Chałkę kroję w grube plastry - 2 do 3 cm. grubości. W szerokiej misce trzepaczką ubijam mleko, budyń, jajka i oba cukry (ewentualnie z cynamonem), aż się połączą i mocno spienią. W tej mleczno-jajecznej masie układam po kolei plastry bułki, pozwalając im mocno namoknąć. Namoczone plastry chałki smażę na średnio rozgrzanym ogniu (na mieszaninie masła i oleju), na rumiano z obu stron - powinny się smażyć na tyle długo, by masa w środku się lekko ścięła. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło, oprószone pudrem.


                               

                               



Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger