Sałatki z jajkiem - 6 propozycji

Sałatki z jajkiem - 6 propozycji

Uwielbiam sałatki z jajkiem! Sprawdzają się praktycznie jako każdy posiłek. Mogą być śniadaniem lub kolacją, ale są również na tyle sycące że mogą zastąpić obiad. Z kolei gdy postawimy je na stole przed gośćmi - będą sięgać po nie w pierwszej kolejności.
Mam dla Was sześć propozycji - po kliknięciu na nazwę zostaniecie przeniesieni na stronę z przepisem.

Sałatka z jajkiem, pomidorem i ziemniakami



Sałatka z jajkiem, łososiem i brokułem


Sałatka z jajkiem i bakłażanem



Sałatka jajeczna z kaparami


Sałatka z jajkiem, roszponką, ogórkiem i fetą


Warstwowa sałatka jajeczna z kaszą kuskus



Warzywa z patelni  - akcja "błyskawiczny piątek"

Warzywa z patelni - akcja "błyskawiczny piątek"

Co powiecie na akcję "błyskawiczne piątki" ? Przyłączyłam się do niej z ochotą , bo piątki to rzeczywiście dni, kiedy albo czas się kurczy i brakuje go na wszystko, albo nawet jeśli jest to szkoda go na długie stanie w kuchni. 
Na dzisiejszy błyskawiczny obiad zrobiłam warzywa z patelni, lekko egzotyczne w smaku. Potrawa doskonale czyszcząca.... lodówkę :-D Warzywa same w sobie są pyszne i sycące, ale oczywiście można jeszcze ugotować do nich kaszę, makaron lub ziemniaki. 



Składniki na 3-4 porcje:
2 cebule
2 marchewki
2 średniej wielkości cukinie
2 pomarańczowe papryki
10 pomidorków koktajlowych
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
posiekany szczypiorek
sól, pieprz do smaku
szczypta mielonego kuminu rzymskiego
szczypta curry
2-3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Obrane marchewki kroję w cienkie plasterki, umyte i osuszone cukinie w półplasterki. Cebule siekam w piórka, papryki w paski, pomidorki na pół. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni i wrzucam marchewkę, podsmażam ją 2 minuty, mieszając. Dorzucam cebule, lekko solę i przykrywam patelnie. Smażę ok. 5 minut - cebula ma się zeszklić i lekko zarumienić. Wtedy na patelnię wrzucam pozostałe warzywa, łącznie z posiekanym czosnkiem, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Przykrywam i smażę mieszając, ok. 15 minut. Na koniec dodaję posiekane zioła, doprawiam do smaku solą, pieprzem, curry i kuminem. Warzywa podaję gorące, posypane szczypiorkiem, z bagietką.


                  

                  

Ciasteczka z wiśniami

Ciasteczka z wiśniami

Zachciało się.... 
O 7 rano piekłam ciasteczka :) 
Oj tam, oj tam. Przecież nie na śniadanie ;)

Bardzo dobre ciasteczka moi Drodzy, z maminą konfiturką wiśniową, taką mocno wysmażoną, odłożoną na specjalne okazje. Ciasto kruchutkie, słodziutkie, konfiturka mniamuśna... Wymarzone do kawy! do popołudniowej herbatki!




Składniki (15 sztuk):
1,5 szklanki mąki pszennej T 500, polecam Młynomag
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
120 g. masła, rozpuszczonego
Dodatkowo:
konfitury wiśniowe
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i oba cukru wsypuję do miski, dodaję żółtka i masło (nie może być gorące). Mieszam wszystko łyżką do połączenia się składników, a potem krótko zagniatam dłonią, by powstało jednolite ciasto. Ciasto będzie kruche i będzie się rwało. Formuję z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą spłaszczam, wciskam środek by powstało wgłębienie. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, we wgłębieniach układam po porcji konfitury wiśniowej. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (poziom góra- dół, bez termoobiegu) i piekę 25-30 minut, do zezłocenia. Gdy ciasteczka ostygną oprószam je cukrem pudrem.


                   




Zapiekanka makaronowa z brokułem, mozzarellą i orzechami

Zapiekanka makaronowa z brokułem, mozzarellą i orzechami

Nie miałam dziś pomysłu, co zrobić na obiad, a na dodatek wyjątkowo nie chciało mi się gotować - więc poszłam na łatwiznę i zrobiłam zapiekankę. To zawsze dobre wyjście z takiej sytuacji. Trzeba co prawda trochę przygotować produkty, ale w sumie dość małym nakładem pracy powstaje solidny i tani obiad. Makaron jest wyśmienity - delikatny, mięciutki, zatopiony w masie ze śmietanki i jajek; brokuły są soczyste, a orzechowa posypka i podprażone pestki dyni dodają całości smaku. Polecam, gdy będziecie mieli kuchennego lenia :)


Składniki:
1 świeży brokuł
100 g. mieszanki orzechów: laskowych, włoskich, nerkowców i migdałów
ok. 200 g. makaronu  świderki
duża garść pestek dyni
100 g. tartej mozzarelli
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
350 g. śmietany 30%
3 jajka
sól, pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
Przygotowanie:
Brokuła gotuję w lekko osolonej wodzie do momentu, aż będzie półmiękki. Makaron gotuję al dente. Orzechy przepuszczam przez maszynkę lub miksuję blenderem - prawie na mączkę, dodaję do niech odrobię soli. Formę dokładnie natłuszczam masłem i oprószam bułką tartą, wykładam odcedzony makaron i podzielony na różyczki brokuł, posypuję wszystko posiekaną bazylią. Śmietanę roztrzepuję z jajkami, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylewam na makaron i brokuł. Całość posypuję startą mozzarellą, na górę wysypuję mączkę orzechową i pestki dyni. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 30 minut.


                    

                   


                   



Korzenny filet z kurczaka w sosie

Korzenny filet z kurczaka w sosie

To danie moim zdaniem jest  idealne do ryżu. Jest dość szybkie w przygotowaniu; kurczak jest bardzo aromatyczny, soczysty i smaczny.



Składniki:
0,5 kg fileta z piersi kurczaka
1 duża cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
marynata:
1 ziarno ziela angielskiego, roztarte
1 płaska łyżeczka mieszanki curry
1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
1 płaska łyżeczka soli
duża szczypta ciemnego cukru (może być zwykły)
mała szczypta cynamonu
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w dość duże kawałki, przekładam je do miski. Do kurczaka dodaję wszystkie składniki marynaty, bardzo porządnie mieszam i odstawiam pod przykryciem do lodówki na kilka godzin (a nawet na całą noc). W głębokiej patelni rozgrzewam olej, przekładam zawartość miski i krótko obsmażam - mięso ma się bardzo lekko zarumienić. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażam kilka minut, mieszając. Przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i duszę 20-25 minut. Z cebuli powinien powstać sos. Doprawiam wszystko solą i pieprzem. Podaję z ryżem.

                  

                  



Buraczki do obiadu  - 6 propozycji

Buraczki do obiadu - 6 propozycji

Dziś zebrałam dla Was pomysły na buraczki - ciągle chyba niedoceniane, a takie zdrowe i pyszne! Moje propozycje to buraczki w trzech wersjach na ciepło, oraz trzy sałatki na zimno z ich wykorzystaniem.

Po kliknięciu na tytuł zostaniecie przekierowani na stronę z przepisem.

Buraczki duszone z porem i pomarańczą












Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Kotlety z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy

Zostały mi po wczorajszej zupie 2 szklanki ugotowanej soczewicy, więc wpadłam na pomysł, by połączyć je z kaszą jaglaną i zrobić kotlety. Te zresztą okazały się naprawdę pyszne: mają chrupiącą skórkę, a w środku są delikatne i mięciutkie. Przy okazji sprawdziłam, że mąka z ciecierzycy doskonale spisuje się jako panierka, bo praktycznie w ogóle się nie pali.  




Składniki:
2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
posiekana natka pietruszki
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
3 pełne łyżki mąki z cieciorki + mąka do panierowania
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mieszam dokładnie soczewicę z kaszą, do masy dodaję mąkę z cieciorki, posiekaną natkę pietruszki (radzę dodać sporo), starty imbir, sól i pieprz do smaku. Mieszam do połączenia się - masa będzie dość luźna, ale da się z niej formować kulki (trzeba myć ręce mniej więcej co dwie, radzę też na bieżąco po przygotowaniu każdej kulki układać ją na patelni, a nie odkładać na bok). Każdą kulkę (wielkości mandarynki) panieruję w mące z cieciorki i układam na średnio rozgrzanym oleju. Kotlety smażę na rumiano, przewracając je kilkukrotnie za pomocą łopatki. Początkowo będą delikatne i luźne, jednak po pierwszym przewróceniu na drugą stronę masa zacznie się ścinać. Po usmażeniu przekładam kotlety na chwilę na papier do odsączenia tłuszczu. Podaję z ulubionym sosem.




Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Bardzo sycąca, bardzo pachnąca i wspaniała zupa, trochę na sposób indyjskiej dhal, ale musiałam poimprowizować, bo nie miałam wszystkich charakterystycznych dla tej kuchni przypraw. 




Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy, polecam Skworcu
2 duże cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka kuminu rzymskiego (nasiona)
5 ziaren zielonego kardamonu (uwaga, nie rozgryzamy w trakcie jedzenia, ma bardzo mocny smak)
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
prażona cebulka, polecam Skworcu
świeża kolendra
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę zalewam 3 szklankami wody i gotuję ok. 25 minut, aż się rozpadnie. Na głębokiej patelni rozpuszczam masło, wrzucam kardamon i kumin i smażę chwilę. Gdy zaczną wydzielać mocny aromat wrzucam posiekany czosnek, i dosłownie po 5 sekundach posiekaną w małą kostkę cebulę. Przykrywam patelnię i smażę wszystko ok. 20 minut. Cebula powinna się zeszklić. Wtedy dodaję całą puszkę krojonych pomidorów. Duszę kolejne 20 minut, dodaję imbir, doprawiam do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru jeśli całość jest zbyt kwaśna. Dodaję soczewicę, gotuję 15 minut. Na koniec dodaję sporo posiekanej kolendry i prażoną cebulkę (posypują nią również zupę w miseczkach).


                

                


Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger