Zupa warzywna z boczniakami

Można w kubeczku, można w miseczce; a i w zwykłym talerzu będzie równie pyszna. Wspaniała zupa - rozgrzewająca i pełna smaku, z boczniaków i warzyw korzennych.




Składniki:
250 g. boczniaków
ok. 5 cm jasnej części pora
1 marchewka
1 pietruszka
1 mała lub kawałek większej cukinii
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
ok. 1 l. wody
1 łyżeczka octu lub sok z cytryny
1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka gęstej śmietany/jogurtu
kilka łyżek oleju do smażenia/lub masło klarowane
Przygotowanie:
Boczniaki i pora kroję na cienkie paseczki, marchewkę, pietruszkę i cukinię (ze skórką, jeśli jest młoda nie usuwam nasion) ścieram na grubej tarce. Na niewielkiej ilości oleju przesmażam najpierw marchew, pora i pietruszkę, przekładam do garnka z  wodą (wcześniej zagotowuję ją z listkami laurowymi i zielem angielskim), a potem cukinię - do zeszklenia. Na końcu smażę grzyby - te lekko solę i staram się lekko przyrumienić. Gdy są podsmażone oprószam je mąką i jeszcze chwilę smażę, a potem dodaję do zupy. Doprawiam ją do smaku ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Gotuję 10 minut pod pokrywką, na końcu dodaję sos sojowy, ocet/sok z cytryny, i lekko zabielam śmietaną/jogurtem.



2 komentarze:

  1. pychota, uwielbiam boczniaki w zupie

    OdpowiedzUsuń
  2. będę musiała spróbować, w tym Twoim kubeczku prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger