Zupa rybna z warzywami

Wykorzystałam mrożone kostki z mintaja, bo taką rybę miałam, ale oczywiście sprawdzi się tu każda inna ryba, byleby ją bardzo dokładnie obrać z ości. Na pewno idealny będzie dorsz! Zupa wprost idealna na dzisiejszą pogodą. Jest zawiesista, sycąca i rozgrzewająca. 


Składniki:
4-5 mrożonych kostek z mintaja 
ok. 1 l. wody
3 łyżki przecieru pomidorowego (mogą też być np. puszka krojonych pomidorów)
1 cebula
2 marchewki
mała puszka kukurydzy
3-4 ząbki czosnku
0,5 szklanki czerwonej soczewicy
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego tymianku
3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
suszony imbir do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obieram marchew i cebulę. Marchew ścieram na grubej tarce, przekładam do garnka w którym będzie się gotowała zupa, zalewam ją wodą. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie i zagotowuję. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia, przekładam wszystko do garnka. Zupa powinna gotować się na małym ogniu. Do garnka dodaję przecier pomidorowy, kukurydzę, majeranek, tymianek i sos sojowy, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Rybę podsmażam na patelni - nie powinna się rumienić (można przed smażeniem oprószyć ją lekko mąką). Nie ma znaczenia, czy się rozpadnie w czasie smażenia - w zupie i tak będzie w kawałkach; można też ugotować ją na sicie, na parze. Gotową przekładam do garnka, dorzucam soczewicę i gotuję 5 minut. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę/drobno posiekany czosnek i sos sojowy. Gotuję wszystko kilka minut, na koniec doprawiam do smaku gałką muszkatołową i imbirem, solą i pieprzem, dodaję też posiekaną natkę pietruszki.



4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger