Zimowy cebulak a'la bigos

Robiłam przedświąteczne porządki w zamrażarce, i znalazłam sporo skrawków wędlin (zawsze wrzucam do zamrożenia końcówki, żeby się nic nie psuło - zazwyczaj lądują w bigosie, jakiejś zupce albo farszu). Uzbierało się rzeczywiście sporo tych skrawków, i pomyślałam żeby z nich, cebuli i przypraw przygotować potrawkę. Starałam się nie używać dużo tłuszczu, bo do lekkostrawnych to danie na pewno nie należy - ale jeśli ktoś potrzebuje dużo energii np. do odśnieżania ;) - to mój cebulak na pewno mu jej dostarczy!



Składniki:
0,5 kg białej cebuli
ok. 300-400 g. dowolnych wędlin  - mogą być skrawki (wędzony boczek, kiełbasa, szynka)
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
kilka łyżek sosu sojowego
kilka łyżek sosu worcester
kilka śliwek suszonych 
3-4 łyżki oleju
szczypta cukru
szczypta mielonej ostrej papryki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wędliny kroję drobno i podsmażam aż się lekko zrumienią  - na niewielkiej ilości oleju (jeśli użyjecie boczku, pamiętajcie, że wytopi się z niego tłuszcz). Podsmażone przekładam do garnka z grubym dnem, a na patelnię wrzucam pokrojoną w grubą kostkę cebulę, lekko ją solę i pod przykryciem smażę na małym ogniu do zeszklenia. Cebulę przekładam do wędlin, dodaje przecier pomidorowy, szczyptę cukru, oba sosy, posiekany czosnek oraz zioła. Duszę wszystko na małym ogniu, pod pokrywką - 20, 30 minut. Na jakieś 10 minut przed końcem duszenia dodaję pokrojone w paseczki śliwki. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą papryki. Podaję na gorąco, z chlebem. Potrawę można również przełożyć do słoików, i zapasteryzować.



1 komentarz:

  1. Wspaniały przepis, w sam raz na teraz :) a ja własnie zrobiłam tradycyjny bigosik.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger