Tradycyjne kotlety mielone

Tradycyjne kotlety z mielonej karkówki, łopatki czy szynki wieprzowej, pachnące majerankiem, czosnkiem i podsmażoną cebulka, soczyste, delikatne i miękkie - to jeden z moim zdaniem najlepszych domowych obiadów, i chociaż uwielbiam eksperymenty w kuchni, nowe dania i pomysły, to co jakiś czas po prostu muszę je usmażyć.




Składniki:
0,5 kg mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka, szynka)
1 jajko
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżka majeranku
1 sucha bułka kajzerka
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę i smażę do zeszklenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Bułkę namaczam w ciepłej wodzie, a potem ściskam w dłoniach by pozbyć się płynu. Cebulę przekładam do miski z mielonym mięsem, wbijam jajko, dodaję odsączoną bułkę. Dodaję majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Wyrabiam masę dłonią przez kilka minut - to ważne, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Doprawiam masę ostatecznie solą i pieprzem, po czym formuję okrągłe lub owalne kotlety. Każdy panieruję w bułce tartej i smażę na rumiano z obu stron - przewracam kotlety dwukrotnie. Na koniec przykrywam patelnię pokrywką, zmniejszam ogień i pozwalam kotletom "dojść" w środku.

                              


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger