Tradycyjne kotlety mielone

Tradycyjne kotlety z mielonej karkówki, łopatki czy szynki wieprzowej, pachnące majerankiem, czosnkiem i podsmażoną cebulka, soczyste, delikatne i miękkie - to jeden z moim zdaniem najlepszych domowych obiadów, i chociaż uwielbiam eksperymenty w kuchni, nowe dania i pomysły, to co jakiś czas po prostu muszę je usmażyć.




Składniki:
0,5 kg mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka, szynka)
1 jajko
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżka majeranku
1 sucha bułka kajzerka
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Obraną cebulę kroję w drobną kostkę i smażę do zeszklenia na niewielkiej ilości tłuszczu. Bułkę namaczam w ciepłej wodzie, a potem ściskam w dłoniach by pozbyć się płynu. Cebulę przekładam do miski z mielonym mięsem, wbijam jajko, dodaję odsączoną bułkę. Dodaję majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek, wstępnie doprawiam solą i pieprzem. Wyrabiam masę dłonią przez kilka minut - to ważne, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Doprawiam masę ostatecznie solą i pieprzem, po czym formuję okrągłe lub owalne kotlety. Każdy panieruję w bułce tartej i smażę na rumiano z obu stron - przewracam kotlety dwukrotnie. Na koniec przykrywam patelnię pokrywką, zmniejszam ogień i pozwalam kotletom "dojść" w środku.

                              


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger