Śledzie z kardamonem i imbirem w śmietance

Wiem, że szukacie ciekawych pomysłów na śledzie,  pomyślałam więc, że postaram się podrzucić jeszcze jakieś przepisy przed Wigilią. Co powiecie na śledzie pachnące przyprawami z indyjskich targowisk? Kardamon, imbir, curry i ziele angielskie, do tego czosnek, cebulka i słodka śmietanka. Smakują pysznie i na pewno będą pasowały do świątecznego nastroju.
Przy okazji polecam też producenta wybornych śledzi. Do niedawna, ilekroć stałam przed półką z rybami, miałam problem z wyborem - i rzeczywiście różnie się okazywało w domu, po zakupie. Jakiś czas temu poznałam produkty firmy SEKO i polecam je Wam bardzo. Śledzie są smaczne i świeże. Dla mnie też jest ważne, że filety wyglądają po prostu ładnie, nie są poszarpane, ani w dziwnych nieforemnych kawałkach. 




Składniki:
1 tacka (250 g) filetów śledziowych solonych a'la matias w oleju rzepakowym firmy SEKO 
Sos:
2 duże cebule
1 mały ząbek czosnku
4 łyżki oleju słonecznikowego
5 ziaren ziela angielskiego
2 ziarna kardamonu
1 płaska łyżeczka curry
1/3 łyżeczki suszonego imbiru
1/3 łyżeczki cukru
pieprz do smaku
1/3 - 1/2 szklanki śmietanki 30%
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w drobną kostkę, siekam drobniutko czosnek i podsmażam razem do zeszklenia na oleju. Ziarna kardamonu i ziela angielskiego ucieram w moździerzu na proszek (wyjmuję łupinki po kardamonie), dodaję do podsmażonej cebuli - smażę mieszając 2-3 minuty. Następnie dodaję curry i imbir, a na końcu śmietankę i cukier. Podgrzewam jeszcze 2 minuty, doprawiam sos pieprzem. Nie dosalam go, ponieważ śledzie są słone. Śledzie odsączone z oleju kroję na niewielkie kawałki i układam na przemian z ciepłym sosem w słoiczku. Szczelnie zakręcam, odstawiam na kilka godzin do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger