Marynata do skrzydełek na dwa sposoby (łagodna i pikantna)

Apetyczne, doskonale przyprawione kawałki kurczaka w postaci skrzydełek, upieczone w piekarniku, to moim zdaniem jeden z najlepszych pomysłów na łatwą przekąskę na imprezę. I na ciepło, i na zimno smakują rewelacyjnie. Zawsze przecinam skrzydełka na części, dzięki czemu wygodniej je trzymać w ręce i są akurat na jeden, dwa kęsy. 
Aby maksymalnie ułatwić sobie pracę, a jednocześnie w efekcie przygotować dwa różne smaki, przygotowałam bazową marynatę, z którą wymieszałam połowę kawałków mięsa, a do jej drugiej połowy dodałam składniki, które zaostrzyły jej smak - więc pozostałe kawałki kurczaka nabiorą pikantniejszego wyrazu. Dodatkowo, by po upieczeniu było wiadomo, które kawałki są łagodne, a które pikantne, trzymałam się prostej zasady. Otóż skrzydełka po podzieleniu na pół tworzą takie jakby malutkie pałki, oraz trochę mniejsze części - na zdjęciu poniżej pokazuję jak je zawsze dzielę. No i prosta sprawa - pałki są pikantne, a pozostałe łagodne :)
Moje kurczaczki poleżą sobie w marynacie do jutra. Dlatego też pokazuję Wam wersję nieupieczoną, bo być może komuś z Was przyda się ten post jako podpowiedź pysznej przekąski sylwestrowej.



Składniki:
1,5 kg skrzydełek z kurczaka (w mnie 12 sztuk, czyli po podzieleniu 24 kawałki)
Marynata - baza:
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
3 łyżeczki ciemnego cukru (użyłam dark muscovado) lub 2 łyżeczki miodu
1,5 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
Dodatkowo do pikantnej marynaty:
1 pełna łyżeczka musztardy rosyjskiej
1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Skrzydełka dzielę na 3 części, jak na zdjęciu, odrzucam końcówki (lotki). Przekładam je do dwóch misek, dzieląc wg takiego samego rodzaju.
Wszystkie składniki marynaty-bazy dokładnie mieszam w miseczce, aż utworzą pastę. Połowę pasty wykładam na część skrzydełek, a do pozostałej dodaję musztardę oraz pieprz cayenne. Mieszam dokładnie i przekładam pikantną marynatę do reszty kawałków kurczaka. Każdą porcję mięsa dokładnie mieszam z marynata, a  potem przekładam do worków foliowych i odkładam np. na całą noc do lodówki. Mięso wykładam do jednego lub dwóch naczyń natłuszczonych olejem i piekę ok. 50 minut w 190-200 stopniach C.





                          


                         

4 komentarze:

  1. Najlepsza!:) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. sprawdzone, przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za opinię :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger