Sernik królewski

Pamiętam ten sernik od najmłodszych lat, bo piekła go moja Babcia. Zawsze był obecny na świątecznym stole. Jest elegancki i wyjątkowo smaczny, a jego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić trudności.

Zapraszam przy okazji na kilka innych sernikowych propozycji, znajdziecie je pod TYM linkiem.




Składniki na blaszkę 20 x 30 cm (może też być troszkę większa):
Ciasto:
400 g. mąki pszennej
200 g. rozpuszczonego masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki gęstej śmietany
Masa serowa:
1 kg białego sera (użyłam sera z wiaderka)
6 jajek, podzielonych na żółtka i białka
2,5 szklanki cukru pudru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki mieszam najpierw łyżką, a potem krótko dłonią do połączenia. Ciasto wkładam do zamrażarki na 30-40 minut (ja dzielę je na 4 części i każdą zawijam w torebkę foliową, szybciej się schładza i łatwiej je potem ścierać)
Masa serowa: żółtka ubijam z cukrem pudrem na puszystą masę, a potem stopniowo dodaję ser. Gdy wszystko jest jednolite dodaję olejek migdałowy i mąkę, a potem delikatnie wszystko mieszam z ubitą na sztywno pianą z białek.
Dno blachy wykładam papierem, ścieram na tarce z grubymi oczkami połowę schłodzonego ciasta. Na ciasto wykładam masę serową, i na nią ścieram pozostałe ciasto.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). Piekę przez 40 minut, po czym zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę jeszcze 20 minut. Nie otwieram piekarnika! Gdy sernik będzie stygł, trochę opadnie. Kroję go po całkowitym przestygnięciu.



26 komentarzy:

  1. W przepisie to wszystko wydaje się proste. Chyba muszę się przemóc i takie cudo upiec. Uwielbiam serniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sernik jest naprawdę prosty :) Najgorzej to się zabrać, a jak już człowiek zacznie to po chwili stwierdzi, że roboty z nim jest niewiele. Bardzo go polecam!

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najgorsze jest to ciasto. Ja piekę go od dawna, wszyscy uwielbiają, najwięcej roboty jest z ciastem, bo nie jest kruche, ale 4 części, to rzeczywiście dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie dlatego dzielę je na 4 części - łatwiej je ścierać :)

      Usuń
  4. Dlaczego uzylas maki ziemniaczanej? Moge uzyc zwykla?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj do serników dodaję mąkę ziemniaczaną, odkąd pamiętam :) Nie próbowałam ze zwykłą

      Usuń
    2. Mąkę ziemniaczaną daje się dlatego, że "pochłania" wodę z sera.

      Usuń
  5. W przepisie na masę serową nie ma nic tłuszczu .Czy tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przepis mojej Babci, i nie ma w nim żadnego tłuszczu. Wystarczy, że ser jest tłusty lub półtłusty.

      Usuń
  6. 2,5 szklanki cukru do masy serowej to chyba trochę za dużo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcia tak zawsze robiła i sernik nie wydawał mi się nigdy za słodki. To jest kwestia smaku, można oczywiście dodać cukru mniej.

      Usuń
  7. Witam.
    Czy po upieczeniu ciasto należy zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kilkanaście minut - warto, przy uchylonym piekarniku. Ale później spokojnie może stygnąć poza nim.

      Usuń
  8. A można dodać owoce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będą pasowały np. brzoskwinie z puszki. Nie próbowałam, ale na pewno sernik będzie pyszny.

      Usuń
  9. Zastanawiałam się, czy zamiast śmietany może być jogurt grecki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Robilam serniczek wyszedl pyszny ale bardzo mokry wyszefl spod i nie mozna wykroić kostki w calosci.Spod zostaje na papierze.Prosze o pomoc co zrobilam nie tak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapiecz najpierw spód, ostudz i rób dalej jak w przepisie

      Usuń
  11. Robiłam serniczek wyszedł pyszny, ale mi również wyszedł bardzo mokry spód i trudno było wyjąć go w całości. Spód zostaje na papierze. Proszę o pomoc co było nie tak.

    OdpowiedzUsuń
  12. sernik jest mokry-wilgotny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest raczej z tych mokrych i cięższych.

      Usuń
  13. W przepisie jest: gęsta śmietana. Czyli jaka? ile procent?

    OdpowiedzUsuń
  14. W przepisie jest: gęsta śmietana. Czyli jaka? ile procent?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger