Roladki schabowe z grzybami

Pyszne, dość pikantne roladki schabowe z grzybowym farszem robi się łatwo i dość szybko, a smakują naprawdę wyśmienicie. Zresztą muszę przyznać, że w ogóle bardzo lubię mięso w postaci rolad, bo jest soczyste i wyraziste w smaku.
Polecam na świąteczny lub niedzielny obiad! 




Składniki:
po 1 plastrze schabu na osobę
po pół łyżeczki musztardy rosyjskiej na każdą roladkę
sól, pieprz
Farsz:
suszone leśne grzyby (ilość w zależności od ilości rolad, u mnie 3 garście na 5 sztuk)
1 niewielka cebula
sól, pieprz
Dodatkowo:
2-3 łyżki sosu sojowego
posiekana natka pietruszki
1 cebula
olej do smażenia
Przygotowanie:
Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na 20 minut. Cebulę kroję drobno i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Namoczone grzyby siekam i blenduję razem z podsmażoną cebulą. Doprawiam farsz do smaku solą i pieprzem.
Plastry schabu rozbijam jak najcieniej, uważając by ich nie przerwać. Każdy plaster oprószam solą i i pierzem, potem smaruję musztardą, a następnie farszem grzybowym. Na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki i zwijam (jeśli się da, najpierw zawijam boki do środka, jak przy krokietach). Spinam roladki wykałaczkami lub szpilkami i podsmażam na rumiano na niewielkim ogniu, pod pokrywką. Nie martwcie się, jeśli część farszu w czasie smażenia wypadnie - będzie z niego pyszny sos. Gdy roladki są rumiane, dokładam na patelnię drobniutko posiekaną cebule, znów przykrywam i duszę razem na małym ogniu ok. 20-25 minut. Na koniec doprawiam sos sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.




4 komentarze:

  1. ja również jestem fanką roladek.... nie lubię suchego mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie roladki...juz mam obiad na jutro.Pysznosci.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Moniko, czy Te roladki nie beda zbyt ostre? Planuje je na obiad swiateczny. Moze uzyc troche musztardy delikatesowej polaczonej z rosyjskiej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może rzeczywiście w takim razie warto zastąpić musztardę rosyjską jakąś łagodniejszą, zwłaszcza jeśli mają je jeść dzieci :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger