Kurczak z cydrem i jabłkami

Zachciało mi się z powodu bylejakości za oknem oraz drapiącego gardła obiadku domowego, rozgrzewającego ... Pałętała się w szafce puszeczka cydru, ale że w adwencie alkoholu nie spożywamy, wpadłam na pomysł, by go odparować :) Czyli po prostu zrobić na jego bazie sos. Obiad robi się szybko, smakuje super - polecam :)
Teraz muszę znaleźć pomysł na resztę cydru :)


Składniki:
8-10 pałek z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki cydru
3 łyżki oleju do smażenia
1-2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka majeranku
1 jabłko, niezbyt słodkie
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki 
Przygotowanie:
Kurczaka oprószam solą i pieprzem, i podsmażam na lekko złoty kolor na oleju. Dodaję pokrojoną w kostkę cebule, przykrywam patelnię i na średnim ogniu podsmażam do jej zeszklenia. Dodaję majeranek, dolewam cydr i na małym ogniu duszę wszystko do miękkości mięsa. Dodaję pokrojone w kawałki (obrane) jabłko, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam sos solą i pieprzem. Na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki.



                              

                              

4 komentarze:

  1. a ja nie miałam cydru bo jak bym miała to niestety bym wypiła - ale wlałam resztę nalewki malinowej - no i proszę pyszne - uwielbiam kombinacje owocowo alkoholowo mięsne - ale ja się na tym nie znam idę na instynkt

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł i połączenie- na kaczkę bym wpadł, na kurczaka niekoniecznie. Z całą pewnością kiedyś wypróbujemy Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger