Krokiety z pieczarek i jajek (bez ciasta)

Polecam mój sposób na pyszne krokiety w całości przygotowane z pieczarek i jajek, bez ciasta. Są bardzo smaczne, niezwykle delikatne w środku, a rumiane z zewnątrz. I do tego banalnie proste! Można też zmienić ich smak dodając tarty żółty ser, podsmażoną cebulkę, albo po prostu - kiszoną kapustę. Jestem pewna, że wszystkim posmakują. Może zrobicie je do wigilijnego barszczu?

Inne pomysły na krokiety znajdziecie TUTAJ.
A TUTAJ podpowiadam, jak zrobić pyszne paszteciki do barszczu :)





Składniki na 9-10 sztuk:
500 g. pieczarek
3 jajka, ugotowane na twardo
sól, pieprz do smaku
Do panierowania:
1 surowe jajko
mąka (użyłam pszennej)
bułka tarta
Dodatkowo:
olej do smażenia
Opcjonalnie:
podsmażona cebula
tarty ser
posiekana natka pietruszki
kiszona kapusta (również zmielona)
Przygotowanie:
Pieczarki kroję drobno i podsmażam na niewielkiej ilości oleju do odparowania wody (lekko je solę przed smażeniem), po czym studzę. Zimne blenduję lekko razem z jajkami na twardo, lub przepuszczam przez maszynkę - duże oczka. (Jeśli chcecie dodać cebulkę, trzeba ją drobno pokroić, zeszklić i odsączyć z tłuszczu. Ser - trzeba dodać po starciu na tarce, a kapustę trzeba poddusić na patelni, a potem rozdrobnić razem z pieczarkami i jajkami). Doprawiam masę solą i pieprzem, a potem formuję podłużne krokiety. Każdy krokiet obtaczam w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony - ja smażyłam je na zwykłej patelni, z niewielką ilością oleju. Podaję do czystych zup.


                             

                              


52 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny pomysł ! Jedno pytanie czy kapusta kiszona ma być świeża ? niegotowana?

      Usuń
    2. Trzeba ją na pewno trochę poddusić, i również zmielić, tak jak pieczarki i jajka.

      Usuń
  2. super :) i klopot z glowy na swieta :) bede robila :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oszczędzisz trochę czasu :) Życzę smacznego!

      Usuń
    2. Właśnie je robię jako próbę przed świętami!

      Usuń
  3. Brzmi super! Ja bym jeszcze dodała podsmazona cebulke i natkę z pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełna dowolność w dodatkach :) Na pewno też żółty ser będzie bardzo pasował.

      Usuń
    2. Natka i cebulka super bedzie pasować do tego farszu.

      Usuń
  4. Ja tez zrobilam i sa bardzo smaczne ale i o ile mniej pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja już mam gotowe na jutro .Smakują wybornie . Dziękuję za podpowiedź. Zawsze coś nowego na stole ..

      Usuń
    2. I ja już mam gotowe na jutro .Smakują wybornie . Dziękuję za podpowiedź. Zawsze coś nowego na stole ..

      Usuń
  5. super przepis dobry farsz

    OdpowiedzUsuń
  6. po knsultacji z synem zrobimy na wigilie będzie coś nowego apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł a ile roboty mniej 😊.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ! Uwielbiam takie przepisy : kilka skladnikow,szybkie wykonanie a efekt na zdjeciach _ przepyszny. Oczywiscie, beda tym razem takie. bardzo dziekuje Moniko !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo :) Proponuję wzbogacić je cebulką i pietruszką, ja nie miałam ich w domu. Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Co posmakują. Smacznego :)

      Usuń
  10. Muszę koniecznie je zrobić. Przepis prosty i szybki idealny dla kobiet pracujących na cały etat ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasu zajmują na pewno przynajmniej o połowę mniej :)

      Usuń
  11. Super wyglądają już widzę że będą pyszne

    OdpowiedzUsuń
  12. Brzmi super!Wyglądają apetycznie!Coś dobrego,innego i smacznego nie tylko na Święta!Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyszło mi 10sztuk,dałam pietruszkę i zeszklona cebulkę, są super smaczne i szybko się robi,dzięki za fajny przepis :-) udostępniam na FB-pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Już czuję ich smak :-) na milion procent będą na moim świątecznym stole

    OdpowiedzUsuń
  15. Żeby się farsz nir rozpadł nie trzeba dodac jajko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej potrzeby; po zmieleniu pieczarek i jajek masa jest wystarczająco wilgotna, by wszystko się ładnie trzymało.

      Usuń
  16. A czemu mi wyszła taka rzadka masa że ciężko było je obtoczyć w mące

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stawiam, że może w pieczarkach było jeszcze zbyt dużo wody?

      Usuń
  17. witam,jesli chcialabym dodac kapuste to czy mam ja gotować???

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. Sądzę, że tak. Po uformowaniu i otoczeniu w mące, ale raczej bez panierki.

      Usuń
  19. Witam, mam pytanie czy cebulę podsmażyć z serem ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebulkę trzeba podsmażyć samą, do zeszklenia, i dodać do reszty starając się nie dodawać tłuszczu ze smażenia. A ser proszę zetrzeć na tarce, dodać do masy z pieczarek, jajek i cebulki.

      Usuń
  20. 500g to po odparowaniu chyba niewielka ilość, jak mam 200g do posiłku to malizną pachnie. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałam, z tj ilości wychodzi 9-10 niewielkich krokietów.Na pewno warto powielić składniki na większą ilość osób :)

      Usuń
  21. Wspaniały pomysł na dietetyczne krokiety. Dietetycy i wegetarianie będą zadowoleni. A przepis trzeba dokładnie przeczytać.W pozycji " opcjonalnie" są składniki o które tak często pytacie. Pozdrawiam p.Monikę.- Maria.

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajne, zrobię na obiad z ziemniakami i surówką :)

    OdpowiedzUsuń
  23. A jak bede smażyc to nie bedzie sie ten żółty ser przylepiał do pateni. ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli krokiety będą opanierowane najpierw w mące, a porem w jajku i bułce, to właśnie ta panierka utworzy swego rodzaju ochronną skorupkę - ser wtedy nie ma bezpośredniej styczności z patelnią, więc nie powinien się przyklejać.

      Usuń
  24. Może było pytanie. Ile wychodzi kinkiecików ... tak mniej więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam. a jak się nie ma maszynki do mielenia to blenderem? nie bedzie masa za rzadka??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa nie ma być całkiem gładka, powinny być malutkie kawałeczki pieczarek i jajek, starałam się to pokazać na zdjęciach. Więc po prostu proszę blendować etapami :)

      Usuń
  26. krokiety pyszne ,u mnie bez kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Dziękuję za pomysł, zrobiłam z opieńkami (rozmrożonymi) i cebulką, były wyśmieite

    OdpowiedzUsuń
  28. Pomysł wspaniały!!! Zrobiłam na wigilię - wszyscy zachwyceni - REWELACJA .Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger