Kotlety z gotowanych ziemniaków z dorszem

Wśród wielu moich propozycji na kotlety z ziemniaków nie było jeszcze takiej jak dziś, czyli z dodatkiem ryby. A to wyjątkowo dobry pomysł - kotlety są bardzo smaczne. Użyłam filetów z dorsza, jednak jak sądzę bez żadnego uszczerbku dla smaku możecie użyć innej ryby (zadbajcie, żeby dobrze obrać ją z ości).
Kotlety podałam z surówką i sadzonymi jajkami.

Kilka propozycji na kotlety z ziemniaków znajdziecie TUTAJ.



Składniki:
800 g. ziemniaków
200-250 g. filetów z dorsza
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
trochę ponad 1 szklankę mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, przepuszczam przez maszynkę lub praskę i odstawiam do przestudzenia. Dorsza smażę na niewielkiej ilości tłuszczu (lub gotuję na sicie,na parze), i rozdrabniam. Przekładam ziemniaki do miski, wyrównuję powierzchnię, dzielę je na 3 części. Wyjmuję jedną część, w to miejsce wsypuję mąkę - powinna wypełnić puste miejsce. Dodaję jajko, rozdrobnioną rybę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam łyżką by wszystko się połączyło, a potem przez krótką chwilę wyrabiam dłonią (trochę podsypuję ciasto mąką). Formuję owalne kotlety, oprószam wcześniej ręce mąką. Smażę na rumiano z obu stron, podaję z surówką.




2 komentarze:

  1. Są idealne na obiad!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne tylko z łososia i daje groszek zielony ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger