Kotlety z gotowanych ziemniaków z dorszem

Wśród wielu moich propozycji na kotlety z ziemniaków nie było jeszcze takiej jak dziś, czyli z dodatkiem ryby. A to wyjątkowo dobry pomysł - kotlety są bardzo smaczne. Użyłam filetów z dorsza, jednak jak sądzę bez żadnego uszczerbku dla smaku możecie użyć innej ryby (zadbajcie, żeby dobrze obrać ją z ości).
Kotlety podałam z surówką i sadzonymi jajkami.

Kilka propozycji na kotlety z ziemniaków znajdziecie TUTAJ.



Składniki:
800 g. ziemniaków
200-250 g. filetów z dorsza
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
trochę ponad 1 szklankę mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, przepuszczam przez maszynkę lub praskę i odstawiam do przestudzenia. Dorsza smażę na niewielkiej ilości tłuszczu (lub gotuję na sicie,na parze), i rozdrabniam. Przekładam ziemniaki do miski, wyrównuję powierzchnię, dzielę je na 3 części. Wyjmuję jedną część, w to miejsce wsypuję mąkę - powinna wypełnić puste miejsce. Dodaję jajko, rozdrobnioną rybę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mieszam łyżką by wszystko się połączyło, a potem przez krótką chwilę wyrabiam dłonią (trochę podsypuję ciasto mąką). Formuję owalne kotlety, oprószam wcześniej ręce mąką. Smażę na rumiano z obu stron, podaję z surówką.




2 komentarze:

  1. Są idealne na obiad!
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobne tylko z łososia i daje groszek zielony ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger