Karczek wołowy w ciemnym sosie

Rozpływające się w ustach kawałki wołowiny, w pachnącym, pysznym, ciemnym sosie, z dodatkiem gorzkiej czekolady i przyprawy korzennej!





Składniki na 2-3 porcje
600-800 g karkówki wołowej
2 cebule
1 szklanka wody
5 ziaren ziela angielskiego
4-5 łyżek oleju
ok. 1 łyżeczki mąki pszennej
mała szczypta przyprawy korzennej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki kakao
2-3 kostki gorzkiej czekolady
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę oczyszczoną z włókien i błon kroję na plasterki grubości ok. 1 cm, oprószam je mąką i podsmażam na rumiano z obu stron na oleju. Podsmażone mięso przekładam do rondla, w którym będzie się dusić, zalewam wodą i dodaję ziele angielskie. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucam posiekane drobno cebule, przykrywam patelnię i smażę do zeszklenia cebuli. Przekładam cebulę do rondla, a jeśli na patelni zostały jeszcze jakieś pozostałości po smażeniu mięsa, wlewam odrobinę gorącej wody, by wszystko wlać do sosu. Lekko solę sos i duszę mięso na małym ogniu, pod pokrywką, aż będzie całkiem miękkie. Wtedy doprawiam sos papryką, szczyptą przyprawy korzennej i kakao. Na końcu dodaję posiekaną czekoladę i mieszam do jej rozpuszczenia. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, i doprawiam sos ostatecznie do smaku solą i pieprzem. 





1 komentarz:

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger