Karczek wołowy w ciemnym sosie

Rozpływające się w ustach kawałki wołowiny, w pachnącym, pysznym, ciemnym sosie, z dodatkiem gorzkiej czekolady i przyprawy korzennej!





Składniki na 2-3 porcje
600-800 g karkówki wołowej
2 cebule
1 szklanka wody
5 ziaren ziela angielskiego
4-5 łyżek oleju
ok. 1 łyżeczki mąki pszennej
mała szczypta przyprawy korzennej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki kakao
2-3 kostki gorzkiej czekolady
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę oczyszczoną z włókien i błon kroję na plasterki grubości ok. 1 cm, oprószam je mąką i podsmażam na rumiano z obu stron na oleju. Podsmażone mięso przekładam do rondla, w którym będzie się dusić, zalewam wodą i dodaję ziele angielskie. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucam posiekane drobno cebule, przykrywam patelnię i smażę do zeszklenia cebuli. Przekładam cebulę do rondla, a jeśli na patelni zostały jeszcze jakieś pozostałości po smażeniu mięsa, wlewam odrobinę gorącej wody, by wszystko wlać do sosu. Lekko solę sos i duszę mięso na małym ogniu, pod pokrywką, aż będzie całkiem miękkie. Wtedy doprawiam sos papryką, szczyptą przyprawy korzennej i kakao. Na końcu dodaję posiekaną czekoladę i mieszam do jej rozpuszczenia. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, i doprawiam sos ostatecznie do smaku solą i pieprzem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger