Doskonałe ciasto z trzema kremami

Jutro prawdopodobnie będzie dla mnie bardzo przyjemny dzień, i pewne ważne wydarzenie. By je uczcić, upiekłam to ciasto - jestem z niego bardzo zadowolona, bo jest przepyszne. Choć wydaje się skomplikowane  i pracochłonne, tak naprawdę przygotowanie całości zajmie nie więcej niż 2 godziny, wliczając w to czas pieczenia. Ciasto jest bogate smakowo, delikatne i aksamitne. Jasny i ciemny biszkopt, waniliowy krem budyniowy, krem kakaowy z nutą kawy, której użyłam również do nasączenia ciemnych  kakaowych blatów, i bielutki krem z prawdziwą wanilią, a całość zwieńczona kremową masą czekoladową.




Składniki (blacha 20x30 cm):
Biszkopt:
4 jaja L
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki maki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto kakaowe:
4 jaja L
3/4 szklanki cukru pudru
5 łyżek oleju
1 szklanka mąki pszennej
1 pełna łyżka kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
1 torebka budyniu waniliowego z cukrem (60 g.)
1,5 szklanki mleka 
3 pełne łyżki miękkiego masła
Krem kakaowy:
250 g. mascarpone
1 łyżka miękkiego masła
cukier puder do smaku
1 łyżeczka kakao
2 łyżki naparu z kawy
Krem waniliowy:
250 g. serka mascarpone
cukier puder do smaku
1 łyżka miękkiego masła
ziarenka z 1 laski wanilii
Masa czekoladowa:
150 g. serka mascarpone
1 tabliczka czekolady mlecznej
Dodatkowo:
słoiczek kremu czekoladowego
ok. 3/4 szklanki zimnego naparu z kawy
masło do natłuszczenia blachy
mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Biszkopt: jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, aż powstanie biała i puszysta masa. Wtedy ubijając dalej dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blachę (dno wykładam papierem, całość natłuszczam masłem i oprószam mąką), wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25-30 minut. Upieczone przekładam na kratkę do przestudzenia.
Ciasto kakaowe: zaczynam podobnie jak przy biszkopcie, od ubicia jajek z cukrami, potem dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu kakao i olej. Miksuję do połączenia, ciasto przelewam na blachę (tak samo przygotowaną) i piekę w 175 stopniach C 30 minut. Przekładam na kratkę do przestudzenia.
Oba ciasta przekrajam na dwa blaty (łącznie cztery).
Krem budyniowy: gotuję budyń, studzę go, po czym miksuję z miękkim masłem do uzyskania gładkiego, aksamitnego kremu.
Krem kakaowy: serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, kakao, miękkim masłem i kakao.
Krem waniliowy: serek mascarpone mieszam dokładnie z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i miękkim masłem.
Masa czekoladowa: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, po czym stopniowo dodaję do niej serek mascarpone, energicznie ucierając.
Składanie ciasta: zaczynam od ciemnego blatu - lekko nasączam go kawą. Smaruję cały blat połową kremu czekoladowego ze słoiczka, po czym wykładam zimny krem budyniowy. Przykrywam pierwszym jasnym blatem, wykładam krem kakaowy i na niego drugi jasny blat. Na niego wykładam krem waniliowy, przykrywam drugim ciemnym blatem, który lekko nasączam kawą (lepiej zrobić to od strony, która będzie wewnątrz ciasta). Smaruję całe ciasto pozostałym kremem czekoladowym, i na górę wykładam masę czekoladową. Ciasto wstawiam do schłodzenia do lodówki na 3-4 godziny.




6 komentarzy:

  1. Obłędne ciasto, idealne a wyjątkowe okazje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co znaczy "3/4 zimnego naparu z kawy"? 3/4 szklanki?

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie, kremy kuszą niesamowicie, zapraszam do obserwacji http://fantastic-brand.blogspot.com, odwdzięczam się tym samym

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie kremowe ciasta, wilgotne i słodkie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger