Bułeczki pszenne z ketchupem

Delikatnie słodkie, o dość zwartym miąższu, pyszne bułki łatwe do przygotowana w domu. Dodatek ketchupu sprawia, że mają lekko pomidorowy smak.





Składniki:
zaczyn:
25 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki pszennej 
kilka łyżek ciepłej wody
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej+trochę do podsypania
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki łagodnego ketchupu (temperatura pokojowa)
6 łyżek oleju
ok. 2 szklanki ciepłej wody
mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Zaczyn: pokruszone drożdże mieszam w miseczce z cukrem, wodą i mąką do uzyskania pasty, po czym przykrywam miseczkę i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Ciasto: mąkę wsypuję do dużej miski, dodaję sól, ketchup i wyrośnięty zaczyn, oraz na początek 1,5 szklanki wody. Mieszam składniki łyżką i w miarę potrzeby dolewam wodę - na tyle, by wszystkie składniki połączyły się w miękkie, elastyczne ciasto. Na koniec dolewam olej i wyrabiam ciasto przez kilka minut. 
Ciasto w misce przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut (zazwyczaj miskę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C). Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, by pozbyć się gazów, po czym rozwałkowuję na kwadrat grubości 2 cm. Nożem do pizzy kroję ciasto na mniejsze kwadraty lub prostokąty (boki ok. 4-5 cm), przekładam tak przygotowane bułeczki na blachę wyłożoną papierem, przykrywam i ponownie zostawiam do podrośnięcia na 15 minut (ja - w piekarniku). Smaruję wszystkie bułki ciepłym mlekiem, a potem piekę w temperaturze 185 stopni przez 25-30 minut.



2 komentarze:

  1. po kolorze nie widać, że dodaje się do nich keczupu...ciekawy pomysł, bułeczki wyszły śliczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę widać, tylko zdjęcia robiłam w sztucznym świetle i nie oddają do końca koloru. Są takie, no, lekko pomidorowe ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger