Aksamitny sernik ze słodką śmietanką

Bardzo delikatny i aksamitny sernik bez ciasta, za to z pyszną polewą na bazie śmietany. Wyjątkowo pyszny i bardzo go polecam!





Składniki na formę 20 x 30 cm:
Ciasto:
8 żółtek
5 białek+ szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 kg sera z wiaderka
1,5 szklanki słodkiej śmietanki+ 1 łyżka cukru pudru
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki budyniu waniliowego z cukrem 
Polewa śmietanowa:
1 szklanka gęstej śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka masła
0,5 szklanki mleka w proszku (gładkiego, bez granulek)
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta 
wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem śmietanki 30%) powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba je wyjąc z lodówki ok. 40 minut wcześniej.
Zaczynam od przygotowania formy: dno wykładam papierem, natłuszczam całą blachę masłem i oprószam bułką tartą.
Ciasto: żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem i waniliowym, aż będą bardzo puszyste, a gdy takie są miksując dalej dodaję po łyżce sera, oraz mąkę i budyń. W oddzielnej misce ubijam śmietankę z łyżką cukru pudru, i w kolejnej białka ze szczyptą soli. Łączę zawartość wszystkich trzech misek, delikatnie mieszając masę drewnianą łyżką. Masę przekładam do przygotowanej wcześniej formy, wyrównuję i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu) na 60 minut. Po tym czasie uchylam piekarnik i pozwalam sernikowi w nim wystygnąć. Sernik w czasie pieczenia wyrośnie, ale gdy będzie stygł opadnie - nie trzeba się tym przejmować; podobnie tym, że trochę popęka. 
By nadać ciastu ładniejszy wygląd gdy wystygł ścięłam wyższe boki, by sernik był równy.
Polewa śmietanowa: śmietanę przekładam razem z cukrem pudrem i waniliowym do szerokiego garnka z grubym dnem, i mieszając podgrzewam aż cały cukier się rozpuści. Ogień nie może być duży, śmietana ma tylko delikatnie "migotać". Dodaję masło, i ciągle mieszając podgrzewam jeszcze ok. 5-6 minut, po czym zdejmuję garnek z ognia i odstawiam na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Do ciepłej masy stopniowo wsypuję mleko w proszku i ucieram łyżką, by nie było grudek. Gładką polewę wykładam na zimne ciasto, wygładzam i na koniec posypuję obficie wiórkami kokosowymi.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger