Aksamitny sernik ze słodką śmietanką

Bardzo delikatny i aksamitny sernik bez ciasta, za to z pyszną polewą na bazie śmietany. Wyjątkowo pyszny i bardzo go polecam!





Składniki na formę 20 x 30 cm:
Ciasto:
8 żółtek
5 białek+ szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 kg sera z wiaderka
1,5 szklanki słodkiej śmietanki+ 1 łyżka cukru pudru
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki budyniu waniliowego z cukrem 
Polewa śmietanowa:
1 szklanka gęstej śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka masła
0,5 szklanki mleka w proszku (gładkiego, bez granulek)
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta 
wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem śmietanki 30%) powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba je wyjąc z lodówki ok. 40 minut wcześniej.
Zaczynam od przygotowania formy: dno wykładam papierem, natłuszczam całą blachę masłem i oprószam bułką tartą.
Ciasto: żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem i waniliowym, aż będą bardzo puszyste, a gdy takie są miksując dalej dodaję po łyżce sera, oraz mąkę i budyń. W oddzielnej misce ubijam śmietankę z łyżką cukru pudru, i w kolejnej białka ze szczyptą soli. Łączę zawartość wszystkich trzech misek, delikatnie mieszając masę drewnianą łyżką. Masę przekładam do przygotowanej wcześniej formy, wyrównuję i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu) na 60 minut. Po tym czasie uchylam piekarnik i pozwalam sernikowi w nim wystygnąć. Sernik w czasie pieczenia wyrośnie, ale gdy będzie stygł opadnie - nie trzeba się tym przejmować; podobnie tym, że trochę popęka. 
By nadać ciastu ładniejszy wygląd gdy wystygł ścięłam wyższe boki, by sernik był równy.
Polewa śmietanowa: śmietanę przekładam razem z cukrem pudrem i waniliowym do szerokiego garnka z grubym dnem, i mieszając podgrzewam aż cały cukier się rozpuści. Ogień nie może być duży, śmietana ma tylko delikatnie "migotać". Dodaję masło, i ciągle mieszając podgrzewam jeszcze ok. 5-6 minut, po czym zdejmuję garnek z ognia i odstawiam na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Do ciepłej masy stopniowo wsypuję mleko w proszku i ucieram łyżką, by nie było grudek. Gładką polewę wykładam na zimne ciasto, wygładzam i na koniec posypuję obficie wiórkami kokosowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger