Aksamitny sernik ze słodką śmietanką

Bardzo delikatny i aksamitny sernik bez ciasta, za to z pyszną polewą na bazie śmietany. Wyjątkowo pyszny i bardzo go polecam!





Składniki na formę 20 x 30 cm:
Ciasto:
8 żółtek
5 białek+ szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 kg sera z wiaderka
1,5 szklanki słodkiej śmietanki+ 1 łyżka cukru pudru
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki budyniu waniliowego z cukrem 
Polewa śmietanowa:
1 szklanka gęstej śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka masła
0,5 szklanki mleka w proszku (gładkiego, bez granulek)
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta 
wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (z wyjątkiem śmietanki 30%) powinny być w temperaturze pokojowej, więc trzeba je wyjąc z lodówki ok. 40 minut wcześniej.
Zaczynam od przygotowania formy: dno wykładam papierem, natłuszczam całą blachę masłem i oprószam bułką tartą.
Ciasto: żółtka ucieram mikserem z cukrem pudrem i waniliowym, aż będą bardzo puszyste, a gdy takie są miksując dalej dodaję po łyżce sera, oraz mąkę i budyń. W oddzielnej misce ubijam śmietankę z łyżką cukru pudru, i w kolejnej białka ze szczyptą soli. Łączę zawartość wszystkich trzech misek, delikatnie mieszając masę drewnianą łyżką. Masę przekładam do przygotowanej wcześniej formy, wyrównuję i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu) na 60 minut. Po tym czasie uchylam piekarnik i pozwalam sernikowi w nim wystygnąć. Sernik w czasie pieczenia wyrośnie, ale gdy będzie stygł opadnie - nie trzeba się tym przejmować; podobnie tym, że trochę popęka. 
By nadać ciastu ładniejszy wygląd gdy wystygł ścięłam wyższe boki, by sernik był równy.
Polewa śmietanowa: śmietanę przekładam razem z cukrem pudrem i waniliowym do szerokiego garnka z grubym dnem, i mieszając podgrzewam aż cały cukier się rozpuści. Ogień nie może być duży, śmietana ma tylko delikatnie "migotać". Dodaję masło, i ciągle mieszając podgrzewam jeszcze ok. 5-6 minut, po czym zdejmuję garnek z ognia i odstawiam na 5 minut do lekkiego przestygnięcia. Do ciepłej masy stopniowo wsypuję mleko w proszku i ucieram łyżką, by nie było grudek. Gładką polewę wykładam na zimne ciasto, wygładzam i na koniec posypuję obficie wiórkami kokosowymi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger