Zupa z białych warzyw z ogórkiem kiszonym

Tak bardzo stęskniłam się za gotowaniem, że gdybym tylko mogła to gotowałabym coś i do północy :) Prawie półtora tygodnia poza domem - nic dziwnego że po prostu muszę trochę posiedzieć w kuchni! 
Bardzo szybciutko ugotowała mi się pyszna zupa, na bazie białych warzyw, z kiszonym ogórkiem, pachnąca lubczykiem, tymiankiem i delikatnie czosnkiem. Choć ogórkowa, to bardzo delikatna i łagodna. I pomyśleć, że w dzieciństwie zup nie cierpiałam... dziwnym trafem zawsze przed zupą bolała mnie głowa, i równie cudownie ból mijał gdy na stole pojawiał się talerz z drugim daniem :) 




Składniki na 2-3 porcje:
kawałek selera
2-3 ziemniaki
1 duży ząbek czosnku
1 biała cebula
gałązka świeżego tymianku
3 ogórki kiszone
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
świeży lubczyk lub koperek
sok z kiszonych ogórków (wg smaku)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obrane warzywa (ziemniaki, cebulę, selera i czosnek) kroję na kawałki i przekładam do głębokiej patelni z olejem i masłem. Wszystko odrobinę solę, dorzucam gałązkę tymianku i pod przykryciem smażę na małym ogniu ok. 10-15 minut. Gdy warzywa są prawie miękkie, dolewam mleko i dalej gotuję ok. 5 minut. Wszystko miksuję - ja pozostawiłam małe kawałki warzyw. Ogórki (u mnie domowe, ze skórką) blenduję gładko i dokładam do zupy. Całość doprawiam sokiem z ogórków, posiekanym świeżym lubczykiem, solą i pieprzem. Podaję z kilkoma cieniutkimi plasterkami kiszonego ogórka.


                              

                              

                              




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger